Csúszot döntött a napenergia termelés Magyarországon a hétvégén

A megújuló energiaforrások termelésében több csúcs is megdőlt a hétvégén Magyarországon. Az Energiaklub számításai szerint különösen nagy szerep jutott a napenergiának.

Miközben a járványhelyzet és a különféle korlátozások, nem utolsó sorban az ipar visszaesése miatt amúgy is zöldül az energia Magyarországon, és jelentősen visszaesett a fogyasztás, új rekordokat döntenek a megújuló energiák. Ez alapján kijelenthető, hogy soha nem volt olyan környezetbarát energiamix, mint most a válságban, írta az index.hu. Vasárnap 13 órakor mindenkori csúcsot döntött például a napenergia: 27,3 százalékát adta a teljes magyar áramtermelésnek. Ehhez a kiugróan magas arányhoz hozzájárult a napos idő, az elmúlt évek naperőmű-beruházásai és a koronavírus miatti csökkenő fogyasztás is – írja elemzésében az Energiaklub. Volt olyan negyedórás időszak vasárnap, amikor a megújuló energiaforrások 34,6 százalékát adták a teljes magyar áramtermelésnek, ilyen magas arány soha nem fordult még elő. Éves szinten a megújulók 10 százalékát sem teszik ki a magyar energiamixnek, ezzel az EU-s tagállamok között holtversenyben az utolsók vagyunk. Szombaton a napenergia abszolút csúcsot is beállított, 12.30-kor összesen 939 MW teljesítményt adtak a hálózatra a napelemes rendszerek. Ez nem függ össze a vírushelyzettel, ezt kizárólag a napsütésnek és annak köszönhetjük, hogy a beruházások hatására az elmúlt évben az 1000 MW-ot is átlépte az összesített napelem-kapacitás Magyarországon.
Piros nyíl: szombat – az abszolút napenergia-termelési csúcs; Zöld nyíl: vasárnap – a százalékos megújulós és napos csúcs Forrás: MAVIR

Ajánlott tartalom

Napelemek: eddig tarthat a csatlakozási stop

A kormány vállalta, hogy határozott időn belül eltörli a napelemek csatlakozási stopját, de a szélturbinák esetében is tett ígéreteket.