Cukorból biodízel

Genetikailag módosított E. coli baktériumok segítségével növényi hulladék cukortartalmából egy lépésben állítottak elő bioüzemanyagot amerikai kutatók.

A Nature tudományos magazinban csütörtökön megjelent tanulmány elsőként mutatta meg, hogy újraprogramozott E. coli baktériummal – amely az egyik leggyakoribb baktérium a világon – egy lépésben állítható elő üzemanyag növényi hulladékból.

Stephen del Cardayre kutatásvezető, az LS9 elnevezésű biotechnológiai cég munkatársa elmondta, hogy a technológia olcsó, alacsony széntartalmú, megújuló üzemanyag előállítását teszi lehetővé. A szakemberek úgy módosították a baktérium genetikai állományát, hogy tartalmazza azokat a géneket, amelyek a cukor átalakításának kémiai folyamatát elősegítik.

A fejlesztést a berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatóival együtt végezték a magánvállalat munkatársai.

Szakemberek szerint a bioüzemanyag tiszta, alternatív energiaforrást jelent. Del Cardayre elmondta, hogy cége – a tervek szerint – a következő két évben megkezdi a kereskedelmi termelést Brazíliában, ahol nagy mennyiségben, olcsón áll rendelkezésre az alapanyagként szolgáló cukornádlé.

Ajánlott tartalom

Magyarország javaslatcsomagot terjesztett elő az európai elektromobilitás fejlesztésére

Magyarország 11 pontos javaslatcsomagot terjesztett az uniós Versenyképességi Tanács elé az elektromos autózásra való átállás felgyorsítása érdekében - mondta a nemzetgazdasági miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.