Cunami: Kétméteres hullámoktól tartanak

Thaiföldön evakuálják a partvidéket, a hatóságok szerint 1,6-2 méter magas cunami érheti el az országot, írja az AFP.

14:07

Az utórengések miatt aggódnak Szumátrán

A Frankfurter Rundschau szerint az utórengések, melyek közül a legerősebb 8,2-es volt, most komolyabb aggodalmakat okoznak Acehban, mint az esetleges cunami. Az amerikai geológiai intézet jelentése szerint a 8,6-es erősségű földrengés óta hat, 5,1-5,4 erősségű utórengést is mértek a 8,2-es erősségű nagy utórengés mellett.

Mi van az orángutánokkal?

Legalább kétszáz orángutánt fenyegettek kipusztulással az acehi erdőtüzek és a pálmaolajtermelés. Egy környezetvédő csoport március 28-i figyelmeztetése szerint a főemlős-kolóniának már csak hetei voltak hátra. Kérdés, hogy a földrengés és az esetleges cunami hogyan befolyásolja sorsukat. (index.hu)
13:21

A rengés valószínűleg nem okozott nagy károkat
Gary Gibson, az ausztrál Szeizmológiai Kutatóközpont munkatársa szerint a földrengés valószínűleg nem okozott nagy károkat, mert a partoktól messze volt a középpontja, írja a BBC. A USGS szakértőihez hasonlóan ő is vízszintes elmozdulásról beszélt, ez alapján nem valószínű, hogy nagy lesz a cunami, ha egyáltalán lesz. A legfrissebb jelentések szerint a tenger tíz métert húzódott vissza a partoktól, miközben 2004-ben száz métert.
Erős utórengés volt a térségben
13:13
Az amerikai földtani intézet (USGS) egy nagyon erős, 8,2-es erejű utórengésről számolt be az indonéziai Acehtől 615 kilométerre, 16,4 kilométeres mélységben.
Az indonéz miniszterelnök tájékoztatása szerint halálos áldozatokról és sérültekről egyelőre nem kaptak jelentést. (CNN)

Korábbi cikkünk a témában. Itt!

Nagy erejű földrengés rázta meg az indonéziai Aceh tartományt, az első jelentések szerint 8,7-8,9-es erősségű. Az Indiai-óceán térségében cunamiriasztást rendeltek el, szökőárról egyelőre nem érkezett jelentés. Acehban a 2004-es cunami túlélői magaslatokra menekültek a rengés után. 2004 karácsonyán a mostani földrengés közelében, hasonló mélységben hasonló erejű földrengés 230 ezer emberéletet követelő cunamit okozott.

adatok

Ajánlott tartalom

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

Mezővédő erdősávok létesítésével kapcsolatban pilot projektet indít az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető a XXXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, szerdán, Tusnádfürdőn.