Dán sikercég mintáját követik a hazai energetikai vállalatok

A kiemelkedően teljesítő dán Dong Energy megduplázta bevételeit az elmúlt félév során, az egy évvel ezelőtti féléves időszakhoz képest. A legfrissebb jelentések szerint bevételük elérte a 956,6 millió dollárt.

A dán vállalat jelenleg a globális tengeri-szélerőmű kapacitások egynegyedével rendelkezik. Az energetikai cég sikeres működése nem időszakos, az új kapacitások építése pedig folyamatosan zajlik, mind Dániában, mind a környező régiókban. A megújuló energiaforrások felhasználására szakosodott vállalatok egyre sikeresebbek, a globális energiapolitika átalakulása miatt. Az eredményes működés a vállalatok fokozott tőkepiaci jelenlétében is megnyilvánul. A szektor egyes hazai képviselői a dán sikercég mintáját követve egyengetik vállalatuk működését.

A dán Dong Energy 2016 első féléve során megduplázta nyereségét a tavaly ugyanekkor mért adatokhoz képest. A januártól vizsgált időszakban az energetikai vállalat 956,6 millió dolláros nyereséggel zárt.

A vállalat a bevételeit további létesítések kiépítésére használja fel, Németországban jelenleg egy 450 megawattos-, míg Hollandiában egy 700 megawattos tengeri-szélerőmű projekten dolgoznak. A Dong Energy jelenleg a világ összes tengeri-szélerőmű kapacitásának 26 százalékával rendelkezik (ezek már üzemképes, energiát termelő egységek). Magyarországon szintén egyre sikeresebb a megújulóenergetika ipara, és további fellendülést hozhat az új támogatási rendszer, a METÁR 2017-es bevezetése; amely után a stratégiailag felkészült vállalatok további hazai létesítésekkel gyarapíthatják megújulóenergetikai erőmű portfoliójukat.

A megújulóenergetikai vállalat június 9-én kezdte meg részvényértékesítését a NASDAQ-on (Értékpapírkereskedők Országos Szövetségének Automatikus Adás-Vételi Rendszere). A jegyzési időszak olyannyira jól sikerült, hogy 1,6 millió dolláros túljegyzés történt.

A globális energiapolitika a fenntartható fejlődés irányába mutat, ezért a smart energy management filozófiáját követő energetikai vállalatok sikerre vannak ítélve. A hazai cégek tőkepiaci jelenléte pedig egyszerre segíti az iparág egyenletes fejlődését, valamint a kis- és nagybefektetők, és magánszemélyek számára is lehetőséget nyújt, hogy akár kétszámjegyű hasznot produkáljanak.

forrás: smartinvest.hu

Ajánlott tartalom

A dél-koreai társaság építi fel a két új atomenergiablokkot a csehországi Dukovanyban

A dél-koreai KHNP társaság építi fel a két új atomenergiablokkot a csehországi Dukovanyban - közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormány szerdai ülése után Prágában.