Debrecenben is az önfenntartó házaké lehet a jövő

A szakember szerint ha pályázatok révén támogatást kapnának az emberek, többen választanák a napenergiát a gáz helyett.

Öt év alatt nyolcvan százalékot esett a napelemek ára az Egyesült Államokban és Európában. Ez akár azt is jelentheti, hogy néhány év múlva olcsóbb lesz a napenergia, mint mondjuk a gáz, s így már csak az a kérdés, vajon mikor nyernek teret hazánkban is az önellátó házak.

Szabó László gépészmérnök a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában elmondta, az utóbbi tíz évben a duplájára emelkedett a felhasználók száma, ami elsősorban annak köszönhető, hogy jelentősen csökkentek az árak. Egyre gyakoribb a napenergia alkalmazása, ennek a szakember szerint gazdasági és környezetvédelmi oka is van. Szerinte aki megengedheti magának, az be is építi a rendszert a saját ingatlanjába.

– Egy átlagos család háztartásának igényét a 4-5 kilowattos napelem ellátja, megfelelő beruházás esetén az üzemeltetési költséget akár nullára is lehet redukálni. Arra viszont fel kell készülni, hogy ez a megoldás beruházást igényel. Költségesebb mint egy gázkazán beépítése, de hosszú távon megéri befektetni a családoknak is – mondta az épületgépész.

4-5 kilowatt kiépítése 2-2,5 millió forintba kerülhet, de az árakat helyszíni felmérés alapján lehet a leginkább meghatározni. A befektetés körülbelül 7-8 év alatt megtérülhet, pláne úgy, hogy egy ilyen rendszer 20-25 évig is gond nélkül használható. A szakember a rendszer annyira új még Magyarországon, hogy a fejlesztések még el sem érték ezt az életkort.

A gázszolgáltatótól meg lehet szabadulni, az E.ON-tól viszont nem, mivel egy éves összesítés alapján kell fizetniük az energia felhasználásáért a fogyasztóknak, akik akkumulátorokkal tudják hasznosítani a napból nyert energiát. Szabó Zoltán azt mondta, amit nem használunk fel, azt visszatermeljük a hálózatba, mérőberendezés segítségével meg lehet állapítani, mennyit fogyasztottunk le, a többletenergiával pedig télen is lehet fűteni a lakást.

Mint mondta, az áramszolgáltató kedvező tarifát biztosít a hőszivattyúk üzemeltetéséhez, de a szakember szerint a legjobb fűtés mindig a megfelelő minőségű szigetelés, a nyílászárókkal, a hővisszanyerő szellőzéssel, a fűtési szokások javításával is sok energiát meg lehet spórolni. A hőszivattyús megoldásnak vannak műszaki követelményei, fontos, hogy padló-, fal-, vagy mennyezetfűtés legyen kialakítva, a radiátoros megoldás nem szerencsés. Szabó Zoltán szerint a gázfűtésnél is olcsóbban lehet hőszivattyúval fűteni, s erre Debrecenben is vannak már példák.

– Megtörtént, hogy kevés tapasztalattal rendelkező műszaki szakemberek olyan rendszereket építettek ki, melyek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, azóta a hőszivattyúk műszaki megoldásai is sokat javultak, a szakmai tapasztalatok is segítenek, családi házaknál is gazdaságos megoldást jelent ez a technológia. A levegőt hőforrásként felhasználó szivattyúk teret nyertek, ezek is hatásosan tudnak működni, egy geotermikus szivattyúnak is sokkal gazdaságosabb a kiépítése. Aki egyértelműen spórolni akar, annak egy napelemmel kombinált hőszivattyús rendszert érdemes kialakítania – hallhattuk a gépészmérnököt.

Szerinte a napenergia használatától sokakat visszatart az, hogy egyszeri beruházásként sokba kerül, de Szabó Zoltán úgy véli, a pályázati lehetőségek kibővítése sokat segítene. Állami intézményeknél, vállalkozásoknál már vannak erre lehetőségek. A magánszemélyek napelemes rendszer kiépítéséhez nem kapnak támogatást, a hőszivattyúkhoz azonban igen. Szabó Zoltán biztos abban, ha a beruházás ötven százalékához lehetne támogatást igényelni, akkor jelentősen megugrana azoknak a száma, akik a napenergiát használnák. Úgy véli, a napkollektorok lassan a múlté lesznek, a napelemek veszik át a helyüket a víz melegítésében is. Gyakori hiba, hogy az előbbieknél túl nagy felületet építenek be, nyáron túl sok energiát termelnek a napkollektorok és ez meghibásodáshoz vezethet – sokkal biztonságosabbak és gazdaságosabbak az üzemeltetés és a karbantartás szempontjából a napelemes rendszerek.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.