Debrecenben két év alatt 17 intézményben volt energetikai korszerűsítés

Napelemektől korszerű kazánokig: folytatódnak az energetikai korszerűsítések Debrecenben.

Napelemes rendszer kialakítása, homlokzati hőszigetelés, kondenzációs kazánok beépítése – befejeződött a felsőjózsai Gönczy Pál Általános Iskola energetikai korszerűsítése. A beruházás része annak a 900 millió forintos programnak, amely révén három intézményt újítanak fel a megyeszékhelyen. A Debrecen Televízió Esti közelkép című műsorában Agárdiné Burger Angéla elmondta: a 32 éves panelépület már nagyon elavult, és telente hideg volt benne. Most azonban 10 centiméter vastag szigetelést, új radiátorokat, nyílászárókat és megújuló energiaforrásokat is kapott az iskola, melynek a falait vidám sárgára festették.

Az intézmény fűtése immár csaknem 60 százalékkal olcsóbb lehet, az energetikai költsége pedig akár 80 százalékkal is mérséklődhet – mutatott rá az igazgató. Az iskolában folyó munkának fontos eleme a környezettudatos nevelés, így ennek megfelelően a tanulókat is tájékoztatták a rekonstrukcióról és annak kedvező hatásairól, mégpedig annak reményében is, hogy ezt a szemléletet továbbviszik a családjaikba.

Barcsa Lajos alpolgármester a beszélgetésben arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzat folyamatosan vizsgálja, melyek azok az intézmények, ahol halaszthatatlanok az ilyen felújítások. Az elmúlt két évben (több mint kétmilliárd forint értékben) Debrecen 17 intézményében történt valamilyen energetikai korszerűsítés. A következő években még több pénzt fordítana a város hasonló munkákra. Az önkormányzat évente egymilliárd forintot költ az intézményei rezsikiadásaira – ismertette a városatya –, s az ilyen felújításokkal több százmillió forint takarítható meg. A rekonstrukciókat főként EU-s forrásokból finanszírozza a város, s ezek eredményeként egyes intézményekben például csak napkollektor-beépítések voltak, míg másokban komplex energetikai felújításokat valósítottak meg.

Barcsa Lajos elmondta azt is, hogy a közeljövőben többek között a Deák Ferenc Kollégiumot és a Benedek Elek Általános Iskolát szeretnék napelemekkel ellátni. A következő uniós ciklusban pedig még komolyabb pénzeket fordítana ilyen célokra a város – összhangban az áprilisban elfogadott integrált városfejlesztési programmal.

forrás: dehir.hu

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.