Debreceni áramárverés: 60 milliót takaríthattak meg a fogyasztók

Hatvanmillió forint áramdíjat takaríthattak meg azok a fogyasztók, akik licitáltak az első hazai áramárverésen, a debreceni Energoexpón – közölte Vaszkó Gábor, a találkozót szervező V-Trade Kiállítások Kft. projektmenedzsere pénteken az MTI-vel.

Mint mondta, már maga az expó is rendkívül sikeres volt: az elmúlt három évben tapasztalt érdeklődés-csökkenés után megindult a fellendülés mind a kiállítók számát, mind a kiállítás nagyságát, mind a résztvevők számát tekintve.
A héten megtartott háromnapos rendezvényen 600 négyzetméteren 30 kiállító, közel háromezer látogató, a kapcsolódó konferenciákon pedig félezer szakember volt jelen – ismertette Vaszkó Gábor.
Hozzátette: várakozáson felüli volt az érdeklődés az első hazai, a fogyasztók részvételével megtartott áramárverés iránt, ahol 10 millió kilowattóra áram került kalapács alá.
A lefelé licitálás során a fogyasztók a kikiáltási árnál 20 százalékkal juthattak olcsóbban áramhoz, ami összesen 60 millió forint megtakarítást jelent – mondta a projektmenedzser.
Mivel ez volt az első ilyen jellegű hazai áramárverés, a felek megállapodtak abban, hogy a leütés nem jelent kötelező teljesítést. Ennek ellenére a licitálók fele még a helyszínen megkötötte a megállapodást az olcsóbb áramra, a többi cég pedig tovább tárgyal az áramkereskedőkkel.
Jövőre már kötelező érvényű lesz a licitálás utáni megállapodás, s a céges fogyasztók mellett a lakosságot is be kívánják vonni az áramárverésbe a debreceni Energoexpón – tájékoztatott Vaszkó Gábor.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.