Debreceni polgármester: befejeződött a szóló autóbuszok cseréje a városban

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben, a gyártó Inter Tan-Ker Zrt. mind a 69 járművet leszállította, és átadta az üzemeltető DKV Debreceni Közlekedési Zrt.-nek – jelentette be Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester az utolsó tíz Mercedes-Benz Conecto autóbusz átadásán pénteken.

Azt mondta, a közösségi közlekedés stratégiai terület a városban, ezért folyamatos fejlesztése kulcsfontosságú. A 69 szóló busz mellett a 2024 végéig tartó flottacsere keretében már 10 Mercedes-Benz Conecto alacsonypadlós csuklós autóbuszt is üzembe helyeztek, amit még további negyven követ a jövő év végéig – mutatott rá a polgármester. Hozzátette: a fejlesztések fontos eleme lesz egy nagyméretű napelempark megépítése, az ott termelt energiát a DKV használhatja majd fel, a közösségi közlekedés hatékonyabb működtetése érdekében. Papp László jelezte: amennyiben sikerül pályázati forrást szerezniük, megkezdődik a trolibuszok cseréje, és bővítik a jelenleg 12 járműből álló elektromos autóbuszflottát.

Tóth Szabolcs, a DKV Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a most lecserélésre kerülő Volvo autóbuszokat 2009-ben helyezték üzembe, azóta átlagosan 800 ezer kilométert futottak, de két busz futásteljesítménye meghaladja az egymillió kilométert. Az új típusú Mercedes buszok 20 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, mint elődeik, szén-dioxid-kibocsátásuk is ötödével alacsonyabb – ismertette a vezérigazgató, megjegyezve, hogy a jövőre befejeződő járműcserével a debreceni autóbuszok életkora két év alatt lesz. Az üzembe helyezett tíz új autóbusz jelképes indítókulcsát Úti Csaba, az ITK Zrt. közlekedési üzletágvezető-helyettese adta át Papp László polgármesternek.

Ajánlott tartalom

Az Egyesült Királyságban kevesebb elektromos autó fogyott a tavalyihoz képest

Az Egyesült Királyságban 59 467 autót gyártottak márciusban, 27,1 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Tavaly augusztus óta először jegyeztek fel éves csökkenést - derült ki a brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) honlapjára csütörtökön felkerült statisztikából.