Decemberben 15 százalékkal is nőhet a papírfelhasználás

Decemberben akár 15 százalékkal, fejenként 9 kilóra is növekedhet az átlagos papírfelhasználás az ünnepi vásárlási láznak köszönhetően - közölte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) pénteken az MTI-vel.

Ilyenkor nem csak a papírba, italos kartonba csomagolt élelmiszerekből vásárolnak többet az emberek, hanem az ajándékok, a tartós fogyasztási cikkek, az elektronikai termékek dobozai, valamint az azokat ünnepivé tevő csomagolópapírok, dísztasakok, díszdobozok is jelentősen növelik a papírfelhasználást – írja az IKSZ.

Magyarországon így is magas a papír felhasználása, évente fejenként átlagosan 95 kilogramm, aminek a felét a csomagolóanyagok teszik ki. A papírfogyasztás mindössze 65 százalékát hasznosítják újra valamilyen formában, a maradék még mindig szemétlerakókba kerül – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás idézi Baka Évát, az IKSZ vezetőjét, aki elmondta: mivel az ünnepi időszakban a papírfelhasználás mértéke jelentősen megnő, ezért különösen fontos, hogy a feleslegessé vált papír, köztük a tejes és gyümölcsleves dobozok is, amelyeknek nagy része még mindig a kommunális szemétben végzi, a megfelelő szelektív gyűjtőbe kerüljön, hogy aztán „újrapapírként” újjászülethessen.

A tájékoztatás szerint egy átlagos család 120-130 darab tejes, gyümölcsleves italos dobozt használ évente, amelyeknek mindössze 23 százaléka, azaz 28-29 darab kerül csak a megfelelő szelektív gyűjtőbe. Holott az italos kartondobozok 75 százaléka kiváló minőségű papír, amelyből akár 7-8-szor készíthető újrapapír és a doboz egyéb alkotóelemei (alumínium, műanyag) is újrahasznosíthatóak – írja az egyesülés.

Az IKSZ közleményében kiemeli, hogy 2013-ban az italos kartondobozok szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával több, mint 18 000 fát mentettek meg a kivágástól, ami egy közepes méretű erdőt jelent.

Ajánlott tartalom

Ébreszd fel a talajt: természetes megoldások a jobb termékenységért

A talaj mikrobái, a humuszréteg és a megfelelő tápanyag-háztartás együttesen határozzák meg, hogy talajod mennyire képes “felébredni”, azaz mennyire lesz életteli és termékeny. Az elmúlt évtizedekben a fenntartható mezőgazdaság iránti igény növekedésével egyre nagyobb reflektorfénybe kerülnek azok a természetes megoldások, amelyek nemcsak a hozamot, de a talaj hosszú távú egészségét is szolgálják.