Decemberben érkezik az etikus okostelefon

Londonban a héten mutatták be a világ első fair trade okostelefonját – írja az Independent. A Fairphone nevű okostelefont piacra dobó holland vállalat célja az volt, hogy a sokat kritizált cégek – mint az Apple, vagy a Samsung – termékeivel szemben a telefon “fair”, tehát etikailag kifogásolhatatlan módon jusson el a boltokba.

A piacot vezető cégeket ugyanis gyakran éri az a kritika, hogy olyan helyekről – jellemzően afrikai országokból – nyerik ki a telefonokban felhasznált nyersanyagokat, ahol helyi fegyveres csoportok tartják ellenőrzésük alatt a bányákat, vagy pedig embertelen munkakörülmények között dolgoztató ázsiai összeszerelő-üzemekkel szerződnek le, írja az index.hu.

Az új telefon az iPhone 5-ösre és a Samsung Galaxy SIII-asra hasonlít, 272 fontot (kb. 98 ezer forint) kérnek érte, és már 15 ezer előrendelés érkezett be a céghez. Az első telefonokat viszont csak decemberben vehetik kézbe az új tulajdonosok.

A termékmenedzser, Miquel Ballister elmondta, azért kezdtek bele a vállalkozásba, mert szerintük sokkal tisztességesebb, ha a kritizált vállalatokat hazai pályán próbálják megszorongatni, mint ha csak egyszerűen a pálya mellől kritizálnák őket.

A telefonok fenntarthatóságára is figyeltek: úgy vannak megtervezve, hogy a felhasználó által is javíthatóak legyenek, ami növeli az élettartamukat, illetve két SIM-kártyával is lehet őket használni, ami pedig csökkenti a forgalomban lévő telefonok számát.

A telefonokhoz felhasznált nyersanyagot a Kongói Demokratikus Köztársaságban bányásszák ki, azonban Ballister elmondta, hogy mindent megtesznek azért, hogy az alkalmazottak minél jobb körülmények közt dolgozhassanak, és azért is, hogy az üzletből keletkező pénz ne kerüljön a helyi fegyveres csoportok kezébe.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.