Dél-alföldi ivóvízminőség-javító program: húsz társulás alakul

Az érintett önkormányzatokból december 15-ig húsz társulásnak kell megalakulnia a Dél-Alföldön, ezek pályázhatnak majd a 80 milliárd forintot is meghaladó összköltségű ivóvízminőség-javító fejlesztések támogatására – közölte Varga Tímea projektmenedzser hétfőn Szegeden.

A társulások 2010 tavaszáig adhatják majd le pályázataikat. A mintegy 1,2 millió embert érintő fejlesztésekhez kapcsolódó első támogatási szerződéseket a jövő év végén írhatják alá, a beruházások pedig 2013-ra fejeződhetnek be – mondta a Dél-Alföldi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársa a regionális ivóvízminőség-javító programról tartott sajtótájékoztatón.
A társulások létrehozása során a 212 érintett önkormányzatnak meg kell állapodnia arról, miként teremtik elő a beruházáshoz szükséges önerőt, a fejlesztéseknek ugyanis legfeljebb 90 százalékát fedezi az uniós támogatás – tudatta a szakember.

A Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyét érintő program célja, hogy az ivóvízben a határérték alatti szintre csökkentsék az arzén-, a bór-, a fluorid- és az ammóniumszennyezést. Erre két lehetőség van: tisztítóberendezéseket építenek be a rendszerbe vagy új vezetékeket fektetve szállítanak megfelelő minőségű vizet a településre. A program 2005 óta folyó előkészítése során a helyi adottságoknak megfelelően mindenhol kiválasztották a műszaki és gazdaságossági szempontból a leginkább optimális megoldást – közölte Varga Tímea.
Istvándi Ákos, a beruházások elvi engedélyes terveit elkészítő Aquaprofit Zrt. üzletágvezetője elmondta: arról is készültek számítások, hogy a beruházások nyomán a településeken élőket milyen vízdíjnövekmény terheli majd. Az uniós támogatás feltétele ugyanis, hogy a vízdíjnak fedeznie kell majd a fejlesztések során beépített eszközök amortizációját.

A várható vízdíjnövekmény a régióban igen eltérő nagyságú: egyes településeken köbméterenként 40-50 forint, de van, ahol elérheti a 300 forintot is – közölte a szakember.
A régióban néhány település – bár a víz minősége nem felel meg a fokozatosan szigorodó követelményeknek -, nem csatlakozott a programhoz. Itt a határértékek teljesítéséhez szükséges fejlesztéseket teljes egészében saját forrásból kell majd megoldani – tette hozzá Istvándi Ákos.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.