Dél-Ázsiát érinti legérzékenyebben a klímaváltozás

Dél-Ázsiát érinti a legérzékenyebben a klímaváltozás – derül ki egy friss tanulmányból, amely szerint az ebben a régióban élő gyorsan növekvő népességet fenyegetik leginkább az időjárás változásával járó gyakoribb áradások, aszályos időszakok és a tengerszintek emelkedése.

A 170 ország közreműködésével készült felmérés szerint az elkövetkezendő 30 évben 16 országban várható szélsőséges mértékű időjárás változás, ezek közül öt ország Dél-Ázsiában található kezdve Bangladessel és Indiával, amelyek a lista első és második helyét foglalják el. Az “extrém” változások előtt álló országok listájában Nepál a negyedik, Afganisztán a nyolcadik és Pakisztán a tizenhatodik helyen található.
A nagy-britanniai központú Maplecroft globális kockázatelméző tanácsadócég által összeállított Klímaváltozás Sebezhetőségi Indexben 42 társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi tényező alapján – beleértve a különböző kormányok problémamegoldó-készségét – vizsgálják a felmérésben részt vevő országokat.
Dél-Ázsia különösen érzékeny területen fekszik, mert ebben a térségben változik a legfeltűnőbben az időjárás, ami áradásokkal járó természeti katasztrófákat idéz elő. Ezek Pakisztánban és Bangladesben több mint 20 millió embert érintettek – olvasható a Maplecroft beszámolójában.
“Egyre több bizonyíték van arra, hogy ebben a régióban gyakoribbá válnak az intenzív klimatikus jelenségek” – mondta Anna Moss, a tanácsadócég környezetvédelmi elemzője.

A tanulmány szerint az időjárás jelentéktelennek tűnő változásai is katasztrofális következményekkel járnak. “Banglades azért van a lista élén, mert az aszályra és az éhínségre is itt van a legnagyobb esély” – magyarázta Moss.
India csaknem teljes egészében veszélyeztetett zónának számít, egyrészt a népességnövekedés jelentette egyre nagyobb nyomás, illetve a természeti erőforrások hiánya miatt. Ezek a hátrányok ráadásul szegénységgel és az általános egészségügyi rendszer fejletlenségével párosulnak. A lakosság jelentős része pedig a mezőgazdaságtól függ.
A “magas” veszélyeztetettségi kategóriába tartozó országok közül Kína a lista 49., Brazília a 81., Japán pedig a 86. helyén szerepel. Magyarország a “közepesen veszélyeztetett” országok között van, a kockázati lista 140. helyén. Ebbe a kategóriába tartozik még mások mellett Oroszország a 117., az Amerikai Egyesült Államok a 129., Németország a 129., Franciaország a 133., és Nagy-Britannia a 138. helyen.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.