Dél-Ázsiát érinti legérzékenyebben a klímaváltozás

Dél-Ázsiát érinti a legérzékenyebben a klímaváltozás – derül ki egy friss tanulmányból, amely szerint az ebben a régióban élő gyorsan növekvő népességet fenyegetik leginkább az időjárás változásával járó gyakoribb áradások, aszályos időszakok és a tengerszintek emelkedése.

A 170 ország közreműködésével készült felmérés szerint az elkövetkezendő 30 évben 16 országban várható szélsőséges mértékű időjárás változás, ezek közül öt ország Dél-Ázsiában található kezdve Bangladessel és Indiával, amelyek a lista első és második helyét foglalják el. Az “extrém” változások előtt álló országok listájában Nepál a negyedik, Afganisztán a nyolcadik és Pakisztán a tizenhatodik helyen található.
A nagy-britanniai központú Maplecroft globális kockázatelméző tanácsadócég által összeállított Klímaváltozás Sebezhetőségi Indexben 42 társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi tényező alapján – beleértve a különböző kormányok problémamegoldó-készségét – vizsgálják a felmérésben részt vevő országokat.
Dél-Ázsia különösen érzékeny területen fekszik, mert ebben a térségben változik a legfeltűnőbben az időjárás, ami áradásokkal járó természeti katasztrófákat idéz elő. Ezek Pakisztánban és Bangladesben több mint 20 millió embert érintettek – olvasható a Maplecroft beszámolójában.
“Egyre több bizonyíték van arra, hogy ebben a régióban gyakoribbá válnak az intenzív klimatikus jelenségek” – mondta Anna Moss, a tanácsadócég környezetvédelmi elemzője.

A tanulmány szerint az időjárás jelentéktelennek tűnő változásai is katasztrofális következményekkel járnak. “Banglades azért van a lista élén, mert az aszályra és az éhínségre is itt van a legnagyobb esély” – magyarázta Moss.
India csaknem teljes egészében veszélyeztetett zónának számít, egyrészt a népességnövekedés jelentette egyre nagyobb nyomás, illetve a természeti erőforrások hiánya miatt. Ezek a hátrányok ráadásul szegénységgel és az általános egészségügyi rendszer fejletlenségével párosulnak. A lakosság jelentős része pedig a mezőgazdaságtól függ.
A “magas” veszélyeztetettségi kategóriába tartozó országok közül Kína a lista 49., Brazília a 81., Japán pedig a 86. helyén szerepel. Magyarország a “közepesen veszélyeztetett” országok között van, a kockázati lista 140. helyén. Ebbe a kategóriába tartozik még mások mellett Oroszország a 117., az Amerikai Egyesült Államok a 129., Németország a 129., Franciaország a 133., és Nagy-Britannia a 138. helyen.

Ajánlott tartalom

Kisiklott és kigyulladt egy etanolt szállító vonat az Egyesült Államok északi részén, kitelepítést rendeltek el

Kisiklott és kigyulladt egy vasúti szerelvény közel két tucat kocsija csütörtökön hajnalban az egyesült államokbeli Minnesota államban, a baleset miatt egy kistelepülés lakóit kitelepítették.