Delfinfaj végveszélyben a Mekong folyón

A kúposfejű delfinek végső eltűnését eredményezheti Laosz kormányának döntése a Sahong-gát építési munkálatainak megkezdéséről a Mekong folyón.

Az új vízerőművet alig néhány kilométerre kívánják megépíteni a kihalás szélén álló delfinfaj egyik utolsó, kulcsfontosságú élőhelyétől. A környezetvédők és a Laosszal szomszédos országok erősen ellenzik a beavatkozást, mert az a delfinek kihalásán kívül a millióknak táplálékot nyújtó és sokaknak munkát adó folyami halászatot is veszélybe sodorja. A delfinek fennmaradása szempontjából a vízerőmű több veszélyt rejt. Üzemelése során a delfinek egyik utolsó élőhelye szűnne meg, de az építési munkálatok is nagy kockázatokat hordoznak, hiszen több millió tonna szikla felrobbantására van szükség a vízerőmű építése során. A robbantással és szállítással járó hatalmas zaj a különlegesen érzékeny hallású delfinek azonnali halálát idézheti elő. A megnövekvő hajóforgalom, a vízminőség és az élőhelyek állapotának romlása további kockázati tényező.

Az édesvizekben élő kúposfejű delfin kritikusan veszélyeztetett faj a Mekong folyón. A Laosz és Kambodzsa területén érintett 190 km-es szakaszon mindössze 85 példány él a legutóbbi megfigyelések szerint. Jelenleg a legnagyobb veszélyt az jelenti számukra, ha halászhálóba gabalyodnak, és nem tudnak onnan kiszabadulni, így sok delfinborjú nem éli meg a felnőtt kort. A veszélyek ellenére lenne esély túlélésükre, de a Sahong-gát terveit készítők nem vesznek róluk semmilyen tudomást. A vízerőmű építéséről szóló hatásvizsgálatban az a megállapítás szerepel, hogy ez a populáció már eleve sérülékeny, és ezért nem lehet akadálya a fejlesztés végrehajtásának.

A laoszi kormány döntését más okból is támadják a szomszédos országok. A vízerőmű a Mekong halainak utolsó vándorlási útvonalát szüntetné meg, és ezzel a folyóvízi halászatot mint fő kereseti forrást, valamint a halállományt mint emberek millióinak táplálékforrását sodorná végveszélybe. A vízerő kapacitás kihasználására létezik kisebb befektetést igénylő, kevesebb káros hatással járó alternatíva, de a Sahong-gát tervei miatt ezek nincsenek napirenden.

Az elemzők szerint a Sahong-gát nem az egyetlen fejlesztési lehetőség Laosz számára. A Mekong természeti kincseinek megmentése egyaránt kiemelkedő előnyökkel jár, és a folyami halászaton kívül a helyi közösségek megélhetését segíti a delfinekért idelátogató turizmus. A WWF a Sahong-gát építési terveinek felfüggesztését sürgeti. A Mekong folyó által érintett országok bevonásával van szükség a határokon átnyúló fejlesztések megvitatására, valamint alapos műszaki tervek és tudományos vizsgálatok lefolytatása szükséges. Délkelet-Ázsia hatalmas folyója nem eshet felelőtlen fejlesztések áldozatává. Segítsd a WWF munkáját és támogasd a delfinek védelmét, fogadj örökbe egyet! Ezt megteheted a wwf.hu/delfin weboldalon!

Ajánlott tartalom

Riasztó képet mutat a magyar serdülők egészségmagatartása

Kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokások, romló szerhasználati és egészségiállapot-mutatók, de javuló tendenciák is megfigyelhetők a magyar iskolások körében – állapítják meg az ELTE PPK kutatói legutóbbi felmérésük alapján. A vizsgálat a WHO-val és hazai partnerként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel együttműködésben zajlott, az „Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása” nemzetközi kutatás részeként.