Delfinhalászhálókat rongáltak meg környezetvédők Japánban

Vizsgálatot indítottak a japán hatóságok a Taidzsi városánál elhelyezett halászhálók szétszaggatása ügyében; valószínűleg az éves delfinmészárlás ellen tiltakozó külföldi aktivisták rongálták meg őket.
A hatóságok azt próbálják kideríteni, hogy az esetnek köze van-e ahhoz a közleményhez, amelyet a Black Fish nevű európai természetvédelmi szervezet tett közzé a honlapján.

A környezetvédők arról számoltak be, hogy a szeptember 2-án megkezdődött vadászidény óta a búvárjaik összesen hat olyan halászhálót hasítottak szét, amelyekben delfineket tartottak fogva, és így sok állatnak sikerült visszaúsznia a nyílt vizekbe. A Japán nyugati részén, a Kii-félszigeten fekvő Taidzsi város akkor került világszerte reflektorfénybe, amikor az ottani brutális delfinmészárlást megörökítő Az öböl (The Cove) című amerikai filmalkotás 2010-ben megnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat. Az éves tengeri vadászidényben a Taidzsiban élő halászok körülbelül kétezer delfint terelnek össze egy sekély öbölben. Az állatok közül több tucatot a különböző akváriumoknak és tengeri vidámparkoknak adnak el, a többit pedig a húsuk miatt szigonyokkal vadásszák le.
Szeptember 2-án állatvédők a tokiói amerikai nagykövetség előtt tiltakoztak a delfinöldöklés ellen, és arra szólították fel Barack Obama elnököt, hogy gyakoroljon nyomást az ázsiai országra az ügy érdekében. Ric O’Barry, Az öböl című dokumentumfilm főszereplője egy 1,7 millió tiltakozó aláírást tartalmazó petíciót nyújtott át az amerikai követségen.

Ajánlott tartalom

A zöldátálláshoz egyes nyersanyagokból bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet Magyarországon

Magyarországon találhatók olyan nyersanyagok, amelyekből a zöldátálláshoz bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet - mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara Földrajz- és Földtudományi Intézetének egyetemi docense Áder János korábbi államfő Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.