Delfinkínzás a japán filmfesztiválon

Úgy tűnik, Japán végre mégis esélyt kap, és láthatja a The Cove-ot.

A delfinmészárlásról szóló dokumentumfilm műsorra kerülését eredetileg elutasították, így úgy volt, hogy nem jelenhet meg a Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF). Az egyre növekvő nemzetközi nyomásnak köszönhetően most végre zöld utat kapott.

A TIFF elnöke, Josihiro “Tom” Yoda, tagadja, hogy a döntés bármilyen külső nyomásnak köszönhető – de azért képzelhetjük, hogy az egyre növekvő nemzetközi feszültség és nyomás, ami hónapok óta Yoda-ra nehezedik nem csupán egy-két verejtékcseppet idézett elő megfáradt homlokán.
Yoda szerint a nagy, sőt, világméretű érdeklődésnek köszönhető, hogy mégis műsorra tűzték a filmet. Aha.
Mivel a TIFF egyáltalán nem rendelkezett dokumentumfilm kategóriával, azt gondoljuk, az aktivisták és a film támogatói által generált felháborodás elég grandiózus volt ahhoz, hogy aztán végül mégis legyen ilyen kategória a fesztiválon.
A The Hollywood Reporter is megjegyezte, hogy a sajtóesemény, mely a fesztivál résztvevőiről tájékoztatott, a szokásosnál is szigorúbban lett prezentálva, köszönhetően a film körül ólálkodó ellentmondásoknak.

Mivel a filmfesztiválok természetesen nagyon sok embert vonzanak, érdekes lesz figyelni, milyen fogadtatásnak örvend majd a dokumentumfilm.
Ha elég sokan látják majd első kézből, mi történik valójában a saját házuk táján, talán még több tanúja lesz a ténynek: évente több mint 20,000 delfint gyilkolnak le Japánban.

Ajánlott tartalom

Áder János: továbbra sem tiltották be a leginkább környezetszennyező bányászati technológiát

Bár a 2000-ben történt tiszai cianidszennyezés után tíz évvel az Európai Parlament több mint 90 százalékos többséggel elfogadott egy határozatot, amelynek értelmében be kell tiltani a kontinensen a cianidos bányászati technológiát, az Európai Bizottság nem tett eleget a felszólításnak, így még mindig használható a módszer, amely a legolcsóbb, de egyben a leginkább környezetpusztító - hangsúlyozta Áder János korábbi köztársasági elnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn.