Design és gépészet találkozhat?

Ha már eldöntötted, hogy a lakásszellőzésre bizony szükséged van, de nem szeretnéd, hogy a gépészet elrontsa a belső – külső összképet, akkor a C3 Technik Kft. cikkéből megismerkedhetsz az épületgépészet és a design kapcsolatáról.

Avagy hogyan tegyük ízlésessé a befúvási és elszívási pontokat?

Belső összkép

Belső környezetünk kialakítására sok időt és energiát fordítunk. Nem szeretnénk, ha csúnya vezetékek rontanák el az összképet, a belsőépítészet komplett képét. Azonban mindenkit megnyugtatok, sok megoldás létezik a belső térben jó minőségű, de szép, formatervezett termékek elhelyezésére.

Ezek megjelenhetnek padlón, falon, mennyezeten.

A falon és mennyezeten megjelenő hagyományos elemek közül ki kell emelni a Lindab formatervezett légszelepét:

az AIRY légszelepet

Ezek a légszelepek kifejezetten családi házas felhasználásra lettek tervezve.

 bármelyik szellőztető rendszerhez integrálható (SAFE, InDomo)

– gyorscsatlakozó funkciójával könnyen szerelhető
– légmennyiség egy mozdulattal állítható
– falra és mennyezetre is elhelyezhető
– formatervezett design: 5 féle formában és színben, egyedi festéssel, mintázattal is elképzelhető
– átlagosnál alacsonyabb zajszint – a hangterelésnek köszönhetően: azaz a fal vagy mennyezetsíkkal párhuzamosan vezeti el/be a levegőt, ezzel csökkentve a huzathatást, és a zajt
– befúvásra és elszívásra is egyaránt alkalmas

Azaz minden szükséges funkciót tud, amelyet egy légtechnikai elemnek tudnia kell, és mégis kellemes megjelenést biztosít. 1 m-re a légszeleptől már se a hangját, se a huzathatását nem lehet érezni.

Rácsok

A rács jellemzően a középületeinkben elterjedt megoldási forma, mely természetesen lakóépületeinkben is alkalmazhatóak. Nagyon sok típusa van: mind a megjelenés, a levegő bevezetésének állíthatósága, a szabályozhatóság, mind pedig a méretválaszték szempontjából. Rácsokat minden felületen elhelyezhetünk, a padlónál azonban figyelni kell, hogy lépésálló darabot válasszunk.

Ma bizonyos irányzatok már rá is játszanak a gépészeti elemek látható megjelenítésére, azaz a belsőépítészeti koncepció szerves részét képezik. Erre is van megoldás, ekkor a légcsatornahálózat vonalvezetése is pontos tervet igényel, hogy minden elem összhangban, a tervezett helyre kerüljön.

Külső összkép

Nagyon sok energiát fordítunk építészünkkel az épület külső megjelenésének megalkotásával. Minden részletre odafigyelünk, az anyagválasztástól, az épület formaképzésén át, a nyílászárók harmonikus összképéig. Ebbe az összképbe kell a gépészeti ki és bevezető nyílások helyét és formáját belehelyeznünk, hogy az ne tönkre tegye, hanem tovább emelje az építészeti nívót.

A külső tér felé a szellőztető rendszer 2 ponton csatlakozik:
– friss levegő beszívása
– használt levegő kidobása

A kivezetések jellemzően a következő felületeken lehetnek:
– homlokzaton át
– tetőn át

A homlokzaton két formájú rácsot szoktunk javasolni: négyzetes alakú, és kör alakú. A tetőre helyezendő szellőzősapkák között megtalálható az egyszerűbb megjelenésűtől a design termékekig többféle megoldás.

Nem kell megijedni a gépészeti elemektől, a korszerű termékpalettán megtalálhatók nemcsak az ipari megjelenésű termékek, hanem a formatervezett, az építészetet és belsőépítészetet kiegészítő elemek is. Ha bizonytalan a választásban, keressen bennünket, és segítünk a megfelelő elemek kiválasztásában. Számunkra fontos a megfelelően működő rendszer és az élhető környezet megteremtése egyaránt.

forrás: c3technik.hu

Hírlevélre feliratkozóknak most extra kedvezményt nyújt a C3 Technik Kft.
Lakásszellőztető rendszer teljeskörű rendelése esetén a beépítéshez szükséges vázlatokat ingyen elkészítik, mely alapján összeállítható a bevásárlókosár. (ez nem helyettesíti a kiviteli tervet!)

 

 

(támogatott tartalom)

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.