Deutsch a környezetvédelmi miniszter azonnali menesztését követeli

A környezetvédelmi miniszter és államtitkár azonnali menesztését követeli Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő a Szlovákiához eljuttatott bősi munkaanyag miatt.

Az ellenzéki politikus szombaton az MTI-nek azt mondta: “tisztelettel, de a legnagyobb határozottsággal szeretném felszólítani Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy azonnali hatállyal, még a hétvégén menessze Szabó Imrét és államtitkárát”. Olyan súlyos ügyről van szó, aminek a következményeit egyelőre fel sem lehet mérni – jelentette ki.
A Népszabadság szombati számában azt írta, hogy Magyarország váratlanul – és az egyezkedésre egy korábbi kétoldalú megállapodásban rögzített határidő lejárta után – olyan vízpótlási javaslattal fordult Szlovákiához, amely a Szigetköz problémáját nem az Öreg-Duna vízmennyiségének növelésével, hanem mobil fenékgátakkal oldaná meg.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményében jelezte: kivizsgálja a munkaanyag tartalmát és kiküldésének szabályosságát is, egyben hangsúlyozta, hogy az nem hivatalos javaslat, sem a miniszter, sem az államtitkár nem ismerte. A miniszteri értekezlet nem tárgyalta az anyagot, de az még nincs is olyan stádiumban, hogy ez szükséges lett volna. Hozzátették: az anyag nem minősül hivatalos javaslatnak, az csupán a stratégiai vizsgálat irányító testületének munkaközi anyaga, mely hat különböző változatot is tartalmaz a Szigetköz vízpótlásának megoldására.

Deutsch Tamás szerint nem javít a helyzeten a minisztérium védekezése, nem számít, hogy látta-e a miniszter, vagy az államtitkár a dokumentumot, mint ahogy az sem, hogy ez több javaslat közül csak az egyik. Azt a tényt, hogy hivatalosan egyik kormánytól, vagy minisztériumtól a másik kormányhoz, illetve minisztériumhoz, ezzel a tartalommal átkerülhetett egy munkaanyag, Deutsch Tamás a “több évtizedes magyar érdekek elárulásának” tartja. Úgy vélte: több százezer embert “üthet szíven”, hogy a Duna elterelése miatt kialakult helyzetben a Szigetköz vízpótlására Magyarország lehetségesnek tartja a fenékküszöb építését.

Hangsúlyozta: Magyarországon a bős-nagymarosi “agyrém” megakadályozása a magyar demokrácia megszületésének egyik legkomolyabb, a polgárok aktív részvételével elért eredménye volt. A katasztrofális következményekkel fenyegető “kommunista megaberuházást” demokratikus civil mozgalmak akadályozták meg, és ez szorosan összekapcsolódott a magyarországi rendszerváltoztatással, sőt annak egyik szimbóluma is lett.
Mindez, és a hágai döntés után a magyar fél ilyen felelőtlen lépése után Szlovákia arra hivatkozhat, hogy a fenékküszöböt a Magyarország maga is lehetőségnek látja – figyelmeztetett a politikus. Hozzátette: meg nem történtté már nem lehet tenni, de a károkat csak azzal tudja mérsékelni a kormány, ha a magyar kormányfő azonnali hatállyal meneszti a minisztert. Úgy fogalmazott: csak így lehet később arra hivatkozni, hogy súlyos következményekkel járó hiba történt ugyan, de a javaslat a magyar kormány érdemi szándékát nem tükrözi.

A hágai Nemzetközi Bíróság 1997-es ítélete szerint a Duna elterelése Szlovákia részéről és a vízlépcsőszerződés felmondása Magyarország részéről egyaránt jogtalan cselekmény volt. Az ítélettel Szlovákiának tudomásul kellett vennie, hogy a nagymarosi vízlépcső már nem épül meg, Magyarországnak pedig azt, hogy a bősi erőmű továbbra is működik. Mindkét félnek kártérítést kellene fizetnie a másiknak, az indoklásban azonban annak
lehetőségét sugallták, hogy a két ország alkalmazzon “nullamegoldást”, azaz mondjon le a másikkal szembeni követeléseiről.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.