Devecseri polgármester: aki tud adományok eltűnéséről, tegyen feljelentést!

Devecser polgármestere csütörtökön arra kérte a helyieket, hogy akinek konkrét információja van adományok és segélyszállítmányok eltűnéséről, az tegyen feljelentést a rendőrségen.

Toldi Tamás (Fidesz-KDNP) a településen tartott lakossági fórumon azt mondta: a rágalmazókkal szemben fel fognak lépni, mert az országos médiában terjedő “rémhírekkel” kellemetlen helyzetbe hozzák a várost és az egész térséget. “Nem szabad engednünk, hogy a város rossz hírét terjesszék” – fogalmazott a város vezetője.
A polgármesteri kérésre a fórum mintegy kétszáz részvevője közül senki nem jelezte, hogy tudna adományok eltűnéséről. Toldi Tamás közölte, hogy a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének adták át a városban összegyűlt adományokat, mivel az önkormányzatnak sem a tároláshoz szükséges raktárak, sem a nyilvántartáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételek nem álltak a rendelkezésére.

Dobos Ágnes, a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének igazgatója elmondta, hogy szigorú nyilvántartást vezetnek a károsultaknak felkínált adományokról. Mint jelezte, a szóbeszédben terjedő új bútorokról és sportszerekről a szervezetüknek nincsen tudomása, ellenben több tonna használt ruhát kaptak. A károsult családokkal folyamatosan tartják a kapcsolatot, és felmérték az igényeiket is – tette hozzá. Több felszólaló a fórumon a kármentő alapba beérkezett források felhasználását kifogásolta.

Egy helyi lakos arról beszélt, hogy Devecserben feszültség van, és a lakosok és az adományozók egyaránt félre lettek vezetve. Kitért arra, hogy az önkormányzat honlapján vezetett kimutatás szerint a város számlájára 1582 befizetéssel – 200 forint és 20 millió forint közötti adományokból – összesen 157 millió forint érkezett, de erről a számláról a lakosok nem kaptak pénzt. A kármentő alapból a lakosság eddig családonként 150 ezer forinthoz jutott, illetve a sérülteknek osztottak ki 100-100 ezer forintot – mondta Kurta Judit.
Toldi Tamás válaszában kifejtette: nem csak az számít károsultnak, akinek a házát a vörösiszap elöntötte, mert a városban minden ingatlan értéke 40 százalékkal visszaesett. Az önkormányzat számlájára beérkezett összegeket az adományozók kérése szerint fogják elkölteni, nagyon sokan konkrét célokra adtak támogatást, a többi között az iskolára, a közterületek, padok és a világítás felújítására – mondta a polgármester.

Hangsúlyozta, hogy a városban 272 család különböző mértékű kárt szenvedett, nagyon nehéz eldönteni, hogy ki szorul rá a leginkább a segítségre. Az önkormányzat számlájára érkezett összegeket az egész város érdekében szeretnék felhasználni – tette hozzá. A polgármester elmondta azt is, a kármentő alapba beérkezett adományok felhasználását kormányrendeletben szabályozzák, az ingóságokkal kapcsolatos kifizetésekről pedig belügyminiszteri rendeletet hoznak.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.