Devecseri polgármester: aki tud adományok eltűnéséről, tegyen feljelentést!

Devecser polgármestere csütörtökön arra kérte a helyieket, hogy akinek konkrét információja van adományok és segélyszállítmányok eltűnéséről, az tegyen feljelentést a rendőrségen.

Toldi Tamás (Fidesz-KDNP) a településen tartott lakossági fórumon azt mondta: a rágalmazókkal szemben fel fognak lépni, mert az országos médiában terjedő “rémhírekkel” kellemetlen helyzetbe hozzák a várost és az egész térséget. “Nem szabad engednünk, hogy a város rossz hírét terjesszék” – fogalmazott a város vezetője.
A polgármesteri kérésre a fórum mintegy kétszáz részvevője közül senki nem jelezte, hogy tudna adományok eltűnéséről. Toldi Tamás közölte, hogy a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének adták át a városban összegyűlt adományokat, mivel az önkormányzatnak sem a tároláshoz szükséges raktárak, sem a nyilvántartáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételek nem álltak a rendelkezésére.

Dobos Ágnes, a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének igazgatója elmondta, hogy szigorú nyilvántartást vezetnek a károsultaknak felkínált adományokról. Mint jelezte, a szóbeszédben terjedő új bútorokról és sportszerekről a szervezetüknek nincsen tudomása, ellenben több tonna használt ruhát kaptak. A károsult családokkal folyamatosan tartják a kapcsolatot, és felmérték az igényeiket is – tette hozzá. Több felszólaló a fórumon a kármentő alapba beérkezett források felhasználását kifogásolta.

Egy helyi lakos arról beszélt, hogy Devecserben feszültség van, és a lakosok és az adományozók egyaránt félre lettek vezetve. Kitért arra, hogy az önkormányzat honlapján vezetett kimutatás szerint a város számlájára 1582 befizetéssel – 200 forint és 20 millió forint közötti adományokból – összesen 157 millió forint érkezett, de erről a számláról a lakosok nem kaptak pénzt. A kármentő alapból a lakosság eddig családonként 150 ezer forinthoz jutott, illetve a sérülteknek osztottak ki 100-100 ezer forintot – mondta Kurta Judit.
Toldi Tamás válaszában kifejtette: nem csak az számít károsultnak, akinek a házát a vörösiszap elöntötte, mert a városban minden ingatlan értéke 40 százalékkal visszaesett. Az önkormányzat számlájára beérkezett összegeket az adományozók kérése szerint fogják elkölteni, nagyon sokan konkrét célokra adtak támogatást, a többi között az iskolára, a közterületek, padok és a világítás felújítására – mondta a polgármester.

Hangsúlyozta, hogy a városban 272 család különböző mértékű kárt szenvedett, nagyon nehéz eldönteni, hogy ki szorul rá a leginkább a segítségre. Az önkormányzat számlájára érkezett összegeket az egész város érdekében szeretnék felhasználni – tette hozzá. A polgármester elmondta azt is, a kármentő alapba beérkezett adományok felhasználását kormányrendeletben szabályozzák, az ingóságokkal kapcsolatos kifizetésekről pedig belügyminiszteri rendeletet hoznak.

Ajánlott tartalom

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

Mezővédő erdősávok létesítésével kapcsolatban pilot projektet indít az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető a XXXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, szerdán, Tusnádfürdőn.