Diákok az energiatakarékosságért – villanyoltás a koleszokban szerdán

Az energiatakarékosság jegyében nyolc budapesti kollégiumban kapcsolják le a villanyokat a diákok szerdán 21 órakor, aztán egy perc elteltével egy stand-by jelet, majd újabb sötétséget követően egy felkiáltójelet láthatnak az épületet szemlélők az ablakokban. A Villany Leó’! akció célja felhívni a figyelmet arra, hogy az energiával való takarékosság nem csupán rezsi kérdése.

Első nagyszabású akciójára készülődik a Védegylet szárnyai alatt frissen alakult felsőoktatási zöld diákhálózat, a Tikopia. Összesen 8 budapesti kollégium, a Bercsényi Miklós Kollégium, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bibó István Szakkollégium, az ELTE Nagytétényi Úti Kollégium, az ELTE Vezér úti Kollégium, a Földes Ferenc Kollégium, a Griff Hotel Junior, a Kármán Tódor Kollégium és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) Hallgatói Tagozat Egyetemi Kollégium vesz részt a kezdeményezésben – közölte a szervező hétfőn az MTI-vel.

A Villany Leó,! célja, hogy a résztvevő kollégistákhoz eljusson az üzenet: nem csupán pénz kérdése, mennyi ideig zuhanyoznak, hogy nyitva tartják az ablakot, miközben megy a fűtés, vagy hogy milyen égők és mennyi ideig égnek az egyes helyiségekben. A diákokon kívül a kollégiumi vezetők figyelmét is fel szeretnék hívni a szervezők azokra a lehetőségekre, amelyekkel az adott kollégiumot környezettudatosabbá és hatékonyabbá tehetik. A tájékoztatás szerint az akcióval az egyéni felelősségvállalás, az önkéntesség és az összefogás jelentőségét is hangsúlyozni kívánják.

A kollégisták egyúttal a 350.org világkampányához is csatlakoznak: szombaton több millió ember mutatja meg, hogy egy biztonságosabb jövőt szeretne és megtesz mindent, hogy az éghajlatváltozás ütemét mérsékelje. A 350-es szám több tudományos mérés szerint az atmoszféra biztonságos szén-dioxid-szintjét jelzi, amely mellett még elkerülhetők a klímaváltozás okozta katasztrófák. Mára ez az érték elérte a 390-es szintet.

A 350-es számot számos magyar kollégiumban is megjelenítik majd a hivatalos akciónapot 3 nappal megelőzve, október 21-én.

Ajánlott tartalom

Előkészítik a román és moldovai energetikai hálózat összekötését

A román és moldovai villamosenergia- és gázhálózat összekapcsolásának előkészítéséről, Moldova európai uniós energetikai integrációja műszaki feltételeinek megteremtéséről határozott a román kormány szerdán.