Ipari és egyetemi kutató csapat új megoldást talált az ICT (Information and Communication Technology) szektor elektromos igényeinek csökkentésére, következésképpen káros kibocsátásuknak. (Aiolus News)

Diétára fogott adatközpontok

Ipari és egyetemi kutató csapat új megoldást talált az ICT (Information and Communication Technology) szektor elektromos igényeinek csökkentésére, következésképpen káros kibocsátásuknak. (Aiolus News)

Az ipar és az egyetemek világából összeállt szakértő csoport talált egy megoldást, amely képes drasztikusan csökkenteni az ICT által alkalmazott adatközpontok energia fogyasztását. Az érintett szektor, amely magában foglal egy sor technológiát, így a telekommunikációt, vagy az informatikát, 2008-ban globális szinten az emberek által kibocsátott széndioxid 2 %- áért viseli a felelősséget. Ez azt jelenti, hogy az ICT szektorából származó káros kibocsátás valamivel kevesebb, mint egy milliárd tonna CO2 volt, ami megfelel a légi közlekedés szektorának üzemanyag fogyasztásából származó mennyiségnek. Miközben a légi közlekedés részesedése áll a kormányok, az ipar és a szabályozásért felelős hatóságok vitáinak középpontjában a kibocsátások ellenőrzésének szükségességéről és módjairól, ugyanerre a követelményre nem figyel fel az ICT.

Ebben az ügyben segítséget nyújtanak a FIT4 Green (program a környezeti hatások fenntarthatóságáért) európai projektjének a kutatói, akik felhívják a tudományos világ és a termelői szféra figyelmét az adatközpontok általi szennyezés kérdésére. Mintegy 3 millió euró költséggel a projekt kialakított egy olyan megoldást, amely több mint 20%-al csökkentheti az energiafogyasztást. E munka részeként a kutatók megterveztek és megvalósítottak egy kapcsoló rendszert, amely láthatóvá teszi az elfogyasztott energiát és felülmúlja a jelenlegi kezelési eszközöket, amelyeket az adatbázisok használnak a források elosztásának szervezésére és a felesleges berendezések kikapcsolására. A kutató csoport szerint a találmány lehetővé tenne egy 20%-os közvetlen energia megtakarítást, anélkül hogy érintené a szolgáltatás minőségét, és kb. hasonló arányban, csökkentené a CO2 káros kibocsátását.

Ajánlott tartalom

A nyomtatás energiakibocsátásának felét meg lehetne spórolni tintasugaras nyomtatókkal

Ha 2025-ig az összes irodai lézernyomtatót kiváltanák tintasugaras nyomtatóra, akkor a jelenlegi szint 52 százalékára lehetne csökkenteni az energiakibocsátást, ez 1300 millió kilogramm szén-dioxidot takarítana meg, ami több mint 280 ezer autó forgalomból való kivonásával lenne egyenértékű - derül ki az Epson megbízásából készült kutatásból.