Bécsben intelligens trafóállomásokkal készülnek a zöld átállásra © Wiener Netze / Manfred Tucherl

Digitális áramhálózattal készül Bécs a zöld átállásra

Az osztrák főváros célja, hogy 2040-re klímasemleges legyen. A zöld átállás egyik kulcstényezője ugyanakkor a stabil villamosenergia-hálózat. A bécsi áramhálózatot is üzemeltető Wiener Netze most intelligens trafóállomásokkal teszi stabilabbá az áramellátást Bécsben. Ezek nemcsak adatokat szolgáltatnak, de táveléréssel karbantarthatóak is.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az energiafüggetlenség és a zöld átállás kulcsa a stabil, a nagyobb ingadozásoknak is ellenálló villamosenergia-hálózat. Éppen ezért Bécsben intelligens trafóállomásokat kezdtek telepíteni, amelyekből városszerte már 300 működik.

Ezek előnye, hogy folyamatosan adatot szolgáltatnak a trafóállomás működéséről, vagyis az üzemeltetők tudják, mikor maximális a kábelek terhelése, hol, mikor folyik át sok vagy kevés áram. Az adatok elemzésével a szakemberek folyamatosan figyelemmel tudják kísérni, hogy egy adott területen mennyi áramot termelnek és adnak le a hálózatba a napelemek és a hőszivattyúk, illetve mennyit használnak fel a különböző elektromos járművek töltői. Így folyamatosan biztosítani tudják a stabil áramellátást.

Az intelligens trafóállomások másik előnye, hogy távolról irányíthatóak és áramkimaradás esetén táveléréssel is megszüntethető a hiba. A szakemberek sokkal rövidebb idő alatt, kiszállás nélkül tudják leválasztani a hálózatról a hibás kábelt és átkapcsolni az áram nélkül maradt fogyasztókat egy új kábelre, biztosítva számukra az áramellátást. A Wiener Netze bécsi ellátási területén 11 ezer trafóállomás van, a vállalat az elkövetkező öt évben 1,9 milliárd eurót fordít az áramhálózat fejlesztésére, hogy a megújuló energiaforrásokat integrálni lehessen a hálózatba és meg tudják őrizni az ellátás mostani, 99,9 százalékos biztonságát.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.