Digitalizálják a bukovinai székelyek emlékeit

Több száz családi fotót, hazatérő igazolványt, használati tárgyat dolgoznak fel a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének ezen a héten zajló néprajzi táborának résztvevői a Tolna megyei Lengyelen; a szövetség tervei szerint az elmúlt két évtized alatt gyűjtött összes dokumentumot digitalizálják majd.

A táborban a szövetség fiatal tagjai, és a tagok hozzátartozói végeznek gyűjtőmunkát Lengyelen, Mucsfán és Egyházaskozáron, ahol a székelység még fellelhető emlékeit, kelengyéket, használati tárgyakat és gazdasági eszközöket, családi és társasági fotókat rögzítenek digitálisan, valamint adatlapokon – mondta az MTI-nek Szavas Irén, a szövetség titkára. Az idősebb, még Bukovinában született adatközlőkkel interjúkat készítenek, az összegyűlt anyagot később a bonyhádi Völgységi Múzeumban rendszerezik – tette hozzá.

Mint mondta, a néprajzi tábort idén 21. alkalommal rendezték meg, 1998 óta fektetnek hangsúlyt a szabályosan adatoló gyűjtésre a völgységi, székelyek lakta településeken. Ennek köszönhetően több ezer fotó, dokumentum áll rendelkezésre a múzeumban. Szarvas Irén megjegyezte, hogy változatlanul van feldolgozásra váró néprajzi anyag, a székely családokban öröklődő kelengyék sok helyen a mai napig használatban vannak.
A szövetség azt tervezi, hogy az elkövetkező három évben interneten is elérhető elektronikus adatbázist hoznak létre a mintegy 12 ezer fős, döntően a Völgységben letelepült bukovinai székelyek emlékeiből – mondta a szervezet titkára.

Ajánlott tartalom

A műanyagszennyezés csökkentése érdekében reformokat javasolnak

Rendszerszintű hiányosságok miatt termelünk és használunk fel egyre több műanyagot, így egyre több műanyag kerül ki tengeri, szárazföldi és édesvízi élőhelyekre - derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC a legújabb kutatásokat összefoglaló kommentárjából, amelyben a szakemberek egy átfogó, nemzetközi műanyag-korlátozási egyezmény megkötését szorgalmazzák.