Díjhalmozó modell lett az elektromos Nissan Leaf

Az kelet-európai újságírókból álló AUTOBEST szervezet idei szavazásán a Nissan Leaf nyerte el az “ECOBEST 2010” díjat, a modell nem mellesleg a 2011-es Év Autója is.

A Nissan Leaf ECOBEST díj nyertesének történő választása logikus volt. Ez az első intelligens elektromos autó, amely zéró emisszióval üzemeltethető, és a hivatalosan tanúsított hatótávolsága egy akkumulátor-töltéssel 175 km. A díj az autóipar öko-eredményeinek első európai elismerését jelenti. 10 év működés után büszkék vagyunk arra, hogy az ipar a környezetbarát autók tekintetében a legmegalapozottabb és legfontosabb kitüntetésként ismeri el díjunkat – jelentette ki Ilia Seliktar.
12 évvel ezelőtt még csak 12 tagból állt az AUTOBEST zsűrije. A mostani választáskor már 15 autós újságíró vett részt a szavazáson. A korrekt összehasonlíthatóság céljából néhány éve bevezettek egy új indexet: ez az összes adható pontszámból a zsűritagok által egy autótípusra adott pontok százalékos aránya. 2006-ban a nyertes KIA Rio az összes elérhető pontszám 24,5 %-át érte el. Egy évvel ezután az Opel Corsa érte el az eddigi legmagasabb index-értéket, a maximálisan lehetséges pontszám 25 %-át.
Az ezt követő évben a Fiat Linea volt a nyertes 23,5 %-kal, tavaly pedig a Renault Symbol a lehetséges pontok 24,4 %-át gyűjtötte be. A Chevy Cruze nagyon megközelítette a Symbolt a maga 23,4 %-ával.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Magyarország javaslatcsomagot terjesztett elő az európai elektromobilitás fejlesztésére

Magyarország 11 pontos javaslatcsomagot terjesztett az uniós Versenyképességi Tanács elé az elektromos autózásra való átállás felgyorsítása érdekében - mondta a nemzetgazdasági miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.