Disznótrágyából készülhetnek az utak

Amerikai kutatók szerint hamarosan olcsó és megújuló anyaggal: disznótrágyával válthatjuk ki a petróleumot az aszfaltgyártásban.

Az észak-karolinai állami egyetem kutatói kifejlesztettek egy eljárást, amelynek során sikerrel helyettesítettek petróleum alapú adalékokat disznók ürülékével. A malacok salakanyaga a kutatók szerint különösen bővelkedik olyan olajokban, amelyek összetételükben emlékeztetnek a petróleumra. Az olajok minősége nem elég finom ahhoz, hogy üzemanyagot gyártsunk belőle, ám aszfaltgyártáshoz pont megfelelő lehet.

A kutatók az USA központi tudományos alapítványától kapott támogatásból már ki is dolgozták azt az eljárást, amellyel a kakát bitumenné alakítják át. Egy gallon (3,8 liter) trágyaolaj kijön valamivel több mint fél dollárból (150 Ft), így a termék jóval olcsóbb, és persze összehasonlíthatatlanul környezetbarátabb, mint az eddig használt eljárás.

Általában az üzemanyag-finomítás melléktermékeként kapjuk az aszfalt alapanyagát, itt azonban feltörjük a biomassza molekuláris szerkezetét, és biokötőanyagot szintetizálunk. Ez utóbbi nemcsak olcsóbb, de alacsonyabb hőmérsékleten is keverhető, ráadásul tartósabb.

Felmerül még egy fontos kérdés: a szag. Szerencsére a bűzért felelős zsírsavakat az eljárás során kiszűrik az olajból – a leszűrt szárazanyagból egyébként talajjavító (trágya) készülhet.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.