Döbbenetes kísérlet: a tenger fenekén is megterem a saláta és az eper (videó)

Nyolc méter mélyen a tengerben, víz alatti üvegházban termelnek bazsalikomot, salátát és szamócát Olaszországban.

A kísérleti stádiumban lévő projekt célja, hogy csökkenjen a felszíni környezetterhelés, illetve olyan helyeken is lehetővé tegyek a zöldség- és gyümölcstermelést, ahol a domborzati és éghajlati adottságok a mezőgazdasági tevékenységet nehezítik. Olasz mérnökök olyan víz alatti üvegházat találtak fel, amely alkalmas arra, hogy különböző növényfajokat termesszenek benne – írja az euronews.com. A kísérletben egyelőre bazsalikomot, salátát és szamócát nevelnek, eddig jó eredményekkel. A vállalkozó kedvű szakemberek célja, hogy olyan zöldség- és gyümölcstermelő technológiát fejlesszenek ki, amellyel szükség esetén csökkenteni lehet a környetetterhelést, illetve olyan helyeken is lehetővé tegyék a gazdálkodást, ahol a domborzati és az éghajlati adottságok nehezítik a felszíni mezőgazdasági tevékenységet, de a víz alatti termelés feltételei kialakíthatók.

Az új gazdálkodási rendszert “Nemo kertjének” nevezik. A víz alatti üvegház nyolc méter mélyen helyezkedik el a víz alatt. Minden egyes bioszféra egy-egy “műanyag ejtőernyőnek” tekinthető, amelyet levegővel töltöttek meg és a tengerfelszínről, illezve LED lámpákból eredő természetes fénnyel világítottak meg. A szakemberek végső célja olyan önfenntartó rendszer létrehozása, amely mindössze minimális építési költséget igényel majd.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.