Dohányzóasztal fűrészpor maradékaiból

Az izraeli tervező, Yoav Avinoam kifejlesztett egy olyan kézműves módszert, mellyel egyedi bútorok készíthetőek, nem másból, mint újrafelhasznált fűrészpor maradékaiból.

Gyönyörű asztalai és székei mellé különféle textúrákat rendel, fűrészpor, gyanta és számos különféle fa keverékének ügyes alkalmazásával. A kiváló kivitelezést nemrég a Designboom Intelligent Hand versenyén jutalmazták is.

Avinoam minden asztal lábát egyenesen humuszba fekteti, majd fűrészporba, miközben törékeny fedést készít az asztallapnak. A fa alakra emlékeztető lábak segítik megóvni a művet a penésztől, amíg az megszárad. Az alábbi képeken betekintést nyerhet Avinoam nem mindennapi műhelyébe és a gyártási folyamatokba is.

Nem tehetek róla, de nem kerülhette el a figyelmemet az a tény, hogy a fűrészpor keverék, melyből Avinoam dolgozik, kísértetiesen hasonlít a használt zacchoz. Az, hogy ez egy dohányzó asztal, csodálatos lehetőség volna néhány mezőgazdasági hulladék keverékét is hozzáadni. Más tervezők is kísérleteznek újrahasznosított őrölt kávé kompozit kötőanyagok és természetes gyanták segítségével bútorok tervezésével, ezért úgy gondolom, hogy más egyéb anyagok kombinációját is igen hasznos lenne eljuttatni Avinoamhoz.

Ajánlott tartalom

Az öreg erdők szénmegkötése Európában sokkal nagyobb, mint korábban gondoltuk

A maga nemében első ilyen összeurópai tanulmány kiszámította, hogy Európa meglévő erdői akár évi 309 megatonna szén-dioxid megkötésére is képesek lehetnének 150 éven keresztül, ha ezeket az erdőket nem használnánk tovább, hagynánk azokat növekedni és visszavadulni. Ez az Európai Zöld Megállapodásban a LULUCF-ágazatban 2030-ra megcélzott CO2-csökkentéssel (310 Mt/ha) egyenértékű és nagyobb, mint a gazdálkodás alatt álló erdők jelenlegi elnyelésének mértéke Európában (289 Mt/ha).