Dolgoznak a fukusimai 1-es reaktorban

Megnyitották vasárnap este a fukusimai atomerőmű egyes reaktorának épületét, és a szakemberek megkezdték a hűtőrendszer helyreállítási munkálatait.

A március 11-i földrengés és szökőár következtében súlyosan megrongálódott erőmű egyes reaktorának épületébe helyi idő szerint hétfő hajnalban 4 óra 20 perckor léptek be az üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) szakemberei, miután a mérések igazolták, hogy a dupla bejárat megnyitása után sem emelkedett a levegőben a radioaktivitás. Feladatuk az volt, hogy előkészületeket tegyenek az újabb hűtőrendszerek kiépítésére, valamint azoknak a berendezéseknek beszerelésére, amelyek a reaktor belső állapotáról szolgáltatnak adatokat. A múlt héten csütörtökön helyeztek el egy légtisztító berendezést az épületben, hogy csökkentsék a sugárzó részecskék mennyiségét. A Tepco arra számít, hogy három-hat hónapon belül sikerül 100 fokosra csökkenteni a nagy nyomás alatt lévő hűtővíz hőmérsékletét, majd leállítani a reaktort. Hasonló műveleteket terveznek a kettes és a hármas reaktornál, ahonnan azonban előzőleg ki kell szivattyúzni a reaktorház alsó részeiben felgyülemlett, erősen sugárszennyezett vizet.

Ajánlott tartalom

Riasztó képet mutat a magyar serdülők egészségmagatartása

Kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokások, romló szerhasználati és egészségiállapot-mutatók, de javuló tendenciák is megfigyelhetők a magyar iskolások körében – állapítják meg az ELTE PPK kutatói legutóbbi felmérésük alapján. A vizsgálat a WHO-val és hazai partnerként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel együttműködésben zajlott, az „Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása” nemzetközi kutatás részeként.