Donald Trump a szélerőművek ellen kampányol

Az amerikai médiaszemélyiség, politikus (először demokrata, majd republikánus színekben indult) magának Alex Salmonnak, Skócia kormányfőjének nyilvánította ki ellenszenvét az ország új, ambiciózus szélenergia projektjével szemben, közölte a treehugger.com.

A megújuló energia felhasználására irányuló terv keretein belül Skócia part menti vizeibe telepítenének szélturbinákat, mely Trump szerint egyet jelentene „Skócia partvidékének elpusztításával”. „Azzal, hogy hanyag módon telepítik ezeket a szörnyetegeket, több kárt okoznak Skóciának, mint bármelyik esemény a skót történelemben” írja Trump, Salmonnak címzett levelében. Íme néhány további részlet: „Éppen most bíztam meg a személyzetemet, hogy indítsanak egy nemzetközi kampányt az ellen, hogy több száz szélturbinával vegyék körbe Skócia partjait. „Olyan lesz, mint egy börtön rácsain kinézni, és a skót lakosság lesz a rab.”

„Szerencsére a turistákat nem fogja kellemetlenség érni, mivel nem lesznek turisták, mert inkább más országokba látogatnak, ahol másféle energiát használnak fel.” „Skócia megmentéséért teszem.” –írja. Donald Trump (nyugodt szívvel mondhatjuk) pattogása a skót kormányt nem-igen hatja meg. Niall Stuart, a Scottish Renewables cég feje (akik a skót megújuló energia ipart képviselik) szerint a felháborodott média-arc túlságosan felfújja az ügyet: „Kinek képzeli magát Donald Trump, hogy megmondja nekünk, mi a jó a gazdaságunknak és a környezetünknek? A part menti szélenergia már több milliárd fontnyi [azaz több billió forintnyi] befektetéseket vonz, és munkahelyek százait biztosítja Skócia-szerte, többek között Stornoway-ben is, ahol az édesanyja él.” A hab a tortán pedig az, hogy Donald Trump heves ellenzésének oka igazából csak annyi, hogy a távoli horizonton sorakozó szélturbinák esetleg látszódhatnak az Aberdeenshire-i golftelepjéről.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.

Nincs hozzászólás

  1. Komoly figura lehet…megjarta mind2 paartot, igazi tenyeszete a mai kor “demokraciajanak”…;DDDD