Döntött a kormány a napelemes áram áráról

Az Energiaügyi Minisztérium: Az MVM 5 forintos áron veszi a napelemesek áramát.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az Energiaügyi Minisztérium szerint a bruttó elszámolási rendszerben az MVM ugyanannyiért veszi majd meg az áramot a napelemes magánszemélyektől, mint amennyiért egy lakossági felhasználó számára biztosítja. Ennek értelmében kilowattóránként 5 forintért veszi majd meg az áramot az MVM a napelemesekről. Ez az ár annak köszönhető, hogy a magyar családok a rezsivédelemnek köszönhetően Európában a legolcsóbban jutnak áramhoz. A kormány bejelentette, hogy a bruttó elszámolást 2024. január elsejével vezetik be, de azok a háztartási méretű naperőművek, amelyek 2023. szeptember 7-ig benyújtott igénybejelentés alapján legkésőbb 2026. január 1-ig épülnek meg, az éves szaldóelszámolásban maradnak tíz évig az üzembe helyezésüktől számítva. Jelenleg több mint 231 ezer háztartási méretű kiserőmű működik Magyarországon, összesen 2080 MW beépített kapacitással. A bruttó elszámolási rendszer mellett a kormány más intézkedésekkel is ösztönzi a napenergia hasznosítását, például a betáplálási korlátozás fokozatos feloldásával és az energiatárolók telepítését támogató programmal. Az Energiaügyi Minisztérium a kapcsolódó döntésekről részletes tájékoztatást ígért az iparági szereplők bevonásával.

A bejelentés alapján szinte minden kérdés tisztázódott, kivéve azt, hogy az ország egyes területein továbbra sem lesz lehetőség napelemek rácsatlakozására, mivel a hálózat még nem képes elviselni azokat. Az éves szaldóelszámolás az üzembe helyezést követő 10 évig alkalmazható a háztartási méretű kiserőművekre, feltéve, hogy azok az előírt határidőkig épülnek meg.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.