Döntött a Kormány: Mostantól nehezebb lesz szélerőművet építeni

Gyakorlatilag változtatás nélkül fogadta el az Országgyűlés a szélerőművek építését szigorító energetikai tárgyú törvénymódosítást, amelyet korábban Áder János államfő megfontolásra visszaküldött a parlamentnek.

A képviselők hétfőn 127 igen és 56 nem szavazattal szavazták meg a kormányzat előterjesztését, amellyel az Országgyűlés szigorította és kormányrendeleti körbe sorolta az ipari méretű szélerőművek és szélerőmű-parkok építésének és használatba vételének szabályozását. A jogszabály-módosítást Lázár János azzal indokolta, hogy a szélerőművek teljesítménye nagy mértékben függ a pillanatnyi időjárástól és ez a teljesítményingadozás csak a hálózaton működő egyéb szabályozható erőművek teljesítményének változtatásával egyenlíthető ki. Emiatt az országos hálózatra rákapcsolható szélerőművek kapacitását szabályozni kell. A helyzet viszont az, hogy már a szigorítás nélkül se nagyon épültek szélerőművek az országban, az elmúlt öt évben például egyetlen egy új szélerőmű építésére se adtak engedélyt Magyarországon.

A jogszabály azt is megtiltotta, hogy világörökségi és természetvédelmi területeken szélkereket állítsanak fel.
A szigorítást egyszer már október közepén elfogadta a parlament, de Áder János államfő azt nem írta alá. Áder azt kifogásolta, hogy a szabályozás ellehetetleníti a szélerőművek építését, ami nem segíti elő a párizsi klímaegyezmény végrehajtását és ellentétben áll az ország megújulóenergia-hasznosítási cselekvési tervével. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a törvényalkotási bizottság előtt azt mondta, figyelembe kell venni, hogy a hazai szélerőművek 25 százalékos kapacitáskihasználtsággal működnek. A hiányolt kapacitás pedig Csepreghy szerint az ország földrajzi adottságai miatt nem realizálható, ezért a megújuló energiaforrások párizsi klímacsúcson és az uniós forrásfelhasználásokkal is vállalt aránynövelését a nap- és geotermikus energia hasznosításával lehet elérni, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Romániai tengeri szélfarmok és úszó napelemparkok építésében vállal szerepet az Egyesült Arab Emírségek állami energiavállalata

Romániai tengeri szélfarmok, illetve úszó napelemparkok építéséről állapodott meg hétfőn a romániai vízierőműveket működtető, piacvezető Hidroelectrica és az Egyesült Arab Emírségek állami tulajdonú megújulóenergia-vállalata, a Masdar - tudatta a román állami vállalat.