Drágább lesz úszómedencét fűteni

Már az idei mostani fűtési szezonban kikerülhet az egyetemes tarifa alól az átlagosnál nagyobb lakossági energiafogyasztás.

Az egyetemes szolgáltatást arra találták ki, hogy egy átlagos igényű háztartás tarifái esetében az állam legyen az árhatóság. De az olyan luxuscélú energiafelhasználás, mint amilyen például egy otthoni medence fűtése, nem kell, hogy az egyetemes szolgáltatásban maradjon, vagyis indokolt , hogy ehhez piaci áron vásárolják az energiát a fogyasztók – mondta a Magyar Nemzetnek a Magyar Energiahivatal (MEH) elnöke. Horváth Péter a lap csütörtöki számában megjelent interjúban kifejtette: a lakossági fogyasztók leggazdagabb 3-4 százaléka az összes elhasznált földgáz mennyiségéből 13-14 százaléknyit él fel, ami jóval az átlagos fogyasztás felett van. Úgy vélekedett, hogy az extrafelhasználás fölött az államnak nem kell őrködnie, ott a piaci árak lennének indokoltak. Ezzel kapcsolatos javaslatukat már elküldték megfontolásra a fejlesztési miniszternek, s reményeik szerint még a fűtési szezonban elfogadja a tárcavezető – tette hozzá.

A MEH az idén nem javasolt árváltoztatást sem az áram, sem a földgáz esetében, csupán a távhőnél kellett némi korrekciót végrehajtani, de ez ott a folyamatos felülvizsgálat része – ismertette a hivatal elnöke. Egy dolog módosult, a devizaárfolyam, amely mellett a szolgáltatók elszámolhatják az energiát. Az első fél évben nem úgy alakult az árfolyam, ahogy a kormány, illetve a hivatal várta, így veszteséget képezett az egyetemes szolgáltatóknál. Júliustól az első fél évben meghatározott 210 helyett 220 forintos dollárkurzus mellett kell kalkulálni, ami már közel áll a mostani árfolyamhoz – mondta.

Központosított devizavásárlással csökkentenék az árfolyamveszteséget
Az arra vonatkozó kérdésre, van-e valamilyen elképzelés arra, hogy e veszteséget ki lehessen küszöbölni, ismertette: a szolgáltatók, a minisztérium és a hivatal munkabizottságot alakított, amely javasolta, hogy egy állami tulajdonú bank bevonásával, központosítva történjen a devizavásárlás, ugyanis a szolgáltatók és ezáltal a lakosság helyzete is kedvezőbb lenne, ha ezt kivennék a rendszerből.

A hivatalhoz kerül a víz árazása is
A MEH elnöke beszélt arról is, hogy a távhő esetében tavaly április óta árelőkészítő feladatot lát el a hivatal. A víznél 2013 őszén kell a MEH-nek először javaslatot tennie a lakossági díjakra. A ma ismert elképzelések szerint a hulladékszállítási díjak előkészítése január 1-jén ugyancsak a hivatalhoz kerül. A hivatalnak azonban nemcsak a tarifák megállapításával kell foglalkoznia, hanem cégjogi ügyekkel is, hiszen a mostani 400 víziközmű-cégből rövid időn belül csak 40 marad, s a folyamat várhatóan vitákkal is jár majd. Az intézmény létszáma 78 fővel bővül.

Ajánlott tartalom

Hőszivattyú és napelem együtt – hogyan lehet megtakarítani a rezsiszámlán?

A SolarPower Europe jelentése szerint a hőszivattyú és napelemes rendszer együttes telepítése jelentős megtakarítást eredményez. A két technológia kombinációja jól kiegészíti egymást, és hatékonyabbá teszi az energiatermelést és -felhasználást.