Drámai gyorsasággal pusztulnak a Dél-kínai-tenger korallzátonyai

A Dél-kínai-tenger korallzátonyainak több mint 80 százaléka, a mangrovék mintegy 73 százaléka elpusztult az 1970-es évek óta – közölte a kínai környezetvédelmi tárca egyik tisztségviselője.

Vang Hsziao-csiang egy pekingi konferencián arról beszélt, hogy a térségben az elmúlt években felgyorsult az ökoszisztéma pusztulása, a helyzet mára igen súlyossá vált. A szakember nem jelölt meg konkrét okokat, csupán általánosságban beszélt az “egyre intenzívebb emberi tevékenységről” és a “globális felmelegedés egyre károsabb hatásairól”. Természetvédők többek között az illegális halászatot és az óriáskagylók kifogásakor végzett kiterjedt kotrást okolják a helyrehozhatatlan károkért.

Szakértők szerint károsítja a környezetet a zátonyok, szigetecskék mesterséges feltöltése, az rajtuk folyó építkezések és a kapcsolódó hajóforgalom.

Egy tavalyi sajtóhír arról számolt be, hogy az elmúlt években emiatt több ezer hektár korallzátony veszett el. A The Guardian című brit lap John McManus tengerbiológust idézte, szerinte ez az emberi történelem leggyorsabb ütemű tartós korallpusztulása.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.