Drámai mértékben növekszik Ázsia és Dél-Amerika nagyvárosainak légszennyezettsége - vált ismertté a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által a Meteorológiai Világnap alkalmából közzétett adatokból.

Drámai levegőromlás az ázsiai és dél-amerikai nagyvárosokban

Drámai mértékben növekszik Ázsia és Dél-Amerika nagyvárosainak légszennyezettsége – vált ismertté a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által a Meteorológiai Világnap alkalmából közzétett adatokból.

Miközben Európában jelentősen csökkent a légszennyezettség az elmúlt húsz évben, ellentétes a tendencia az ugrásszerű fejlődésnek indult nagyvárosokban, mint amilyen Újdelhi, Mumbai, Karachi, Sanghaj, Peking vagy Lima, Santiago és Bogota – idézte Liisa Jalkanent, a WMO kutatóját a Der Standard című osztrák lap online kiadása.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései alapján évente kétmillió ember hal meg légszennyezés okozta légzőszervi megbetegedésekben, szívbántalmakban, tüdőfertőzésben vagy rákban.

A betegségeket kiváltó finom porszemcsék elsősorban a szén- és fatüzelésű erőművekből valamint a szűrő nélküli dízelmotorokból származnak. A WHO 2005-ös becslése szerint az erősen szennyezett levegőjű városokban 15-20 százalékkal többen halnak meg, mint ott, ahol tiszta a levegő. A világ népességének immár fele él városi környezetben. 2030-ra pedig az ENSZ adatai szerint kétharmados lesz ez az arány.

Ajánlott tartalom

Több mint húsz hektáron égett le egy természetvédelmi terület Erdélyben

Több mint húsz hektáron égett le egy természetvédelmi terület kedden Erdélyben a Torockói-hegységben; a tűzoltóknak hatórás erőfeszítés után sikerült megfékezni a lángokat.