Drámaian esett a napelemek ára

A megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos befektetési stratégiáik megváltoztatására készteti a napelemek telepítési költségeinek meredek zuhanása a német energetikai társaságokat.

Fotovoltaikus (áramtermelő) naperőművekbe fektetne, legalább is ezt fontolgatja az RWE AG, Németország második legnagyobb közműcége, miután a napelemek ára jelentősen mérséklődött az utóbbi időben, írja a napi.hu. A társaság Spanyolországban már rendelkezik érdekeltséggel hőenergiát előállító erőművekben, ám korábban elzárkózott a fotovoltaikus beruházástól a technológia költségeire hivatkozva. Az árak azonban “drámaian, várakozásainknál nagyobb mértékben” estek azóta – fogalmazott Hans Bünting, a társaság megújuló energia egységének, az Innogy pénzügyi vezetője. Bünting szerint tanulmányozzák a lehetőséget, miután a költségek immár a tengerparti szélerőművekben termelt villamos energiával is versenyképesek, illetve alacsonyabbak is azoknál. Egyelőre elsősorban részesedésszerzésben gondolkoznak.

Az első projekteket a Bloomberg által idézett szavai szerint az ebből a szempontből Németországnál jobb adottságokkal rendelkező országokban valósíthatják meg, illetve egy kísérleti projektről is tárgyalnak, amelynek keretében Afrikában és a Közel-Keleten építenének megújuló energiaforrásokra támaszkodó erőműveket. Az RWE négy év alatt körülbelül 5 milliárd eurót tervez megújuló energiaforrások – elsősorban tengerparti szélenergia – fejlesztésébe fektetni, miután Németország a fukusimai válság után nukleáris kapacitásai leállításáról döntött. Németországban mindemellett a napenergia-támogatások csökkentését tervezik, a napsütéses órák száma pedig jelentősen elmarad akár más európai országokétól is, ezért nem “otthoni” megvalósításban gondolkodik a társaság.
Az E.On AG, a legnagyobb német közműtársaság évente 70 megawatt fotovoltaikus kapacitás létrehozását tervezi, miután 2008 óta eddig mindössze 51 megawatott hozott létre Olaszországban és Franciaországban – jelentette be az E.On ugyancsak a napokban. A napelemek ára mintegy 80 százalékkal estek öt év alatt, és a portál számításai szerint 2011-ben a telepített kapacitások 50 százalékkal, 28 gigawattra bővülhettek.

Korábbi videónk a napenergiáról:

[media id=52 width=600 height=400]

Ajánlott tartalom

Kedvezményes lett egyes villamos kiserőművek csatlakozási díjszámítása

Átláthatóbb lett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csatlakozási díjszámítása a háztartásit meghaladó méretű kiserőművekre - közölte a MEKH szombaton az MTI-vel.

Egy hozzászólás

  1. Legköltségesebb energiaforrásnak eddig a köolaj bizonyult. Miután kb. 150 éve használjuk, visszafordithatatlanul tönkretette bolygónk éghajlatát. Pénzbelileg kifejezve olcsó volt az üzemanyag, viszont valódi nagy értéket áldoztunk fel azért, hogy elégethessük flancos módon. És innentöl kezdve, ezután már szerintem lényegtelen, mennyibe kerül egy hordó olaj 🙁 . Legnagyobb kincsünkel, az életünkel fizettünk érte.