Drónfelvétel készült a csernobili acélkupoláról

Friss videót tett közzé az épülő csernobili szarkofágról az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A világ legnagyobb mozgatható kupolája 2017 végére készülne el.

Rohamléptekben halad annak a szarkofágnak a készítése, amit arra terveztek, hogy az 1986-os csernobili atomkatasztrófa után bezárja a radioaktív sugárzást. Az építmény 110 méter magas, 165 méter hosszú és 260 méter széles lesz, amit a Novarka nemzetközi konzorcium épít. A költségek sem hanyagolhatók el: a projekt mintegy másfél milliárd euróba kerül, amit 45 ország és szervezet adott össze – írja az EBRD.

A csernobili erőmű fölé már régebben is emeltek egy szarkofágot, ezt betonból készítették el. A BBC korábban arról számolt be, hogy ezen egyre nagyobb rések és lyukak alakultak ki, ezért is sürgős az új, 31 ezer tonnás fedél megépítése, amely már nemcsak a földrengéseknek, a tornádóknak, hanem a szélsőséges hőmérsékletnek is ellenállna.

Az épülő acélkupoláról készült légi felvételeket az alábbi videóban tekintheti meg:

forrás: mno.hu

Ajánlott tartalom

Magyar találmány a cserepekbe szerelt napelem?

A Tesla napelemes cserepe nagy sikernek örvend a tengerentúlon. De hazai gyártó is megjelent a hazai piacon és egyedi termékével hódítja meg Európát.