Dubai őrült építményei

Van néhány jól működő fejlesztés Dubai-ban, de a környezettudatos tervekben eléggé kínos hírnévre tett szert.

Ezen a listán a legfurcsább építmények szerepelnek, a világ legmagasabb tornya, egy teniszpálya szédítő magasságokban, a rosszhírű süllyedő világ szigetek, a konténerek amik munkásokkal voltak megtöltve mind mind egy érdekes projekt. 

 

Burj al Khalifa
Egy lista sem lehet teljes Dubai őrült projektjeiről a Burj Al Khalifa (régebben Burj Dubai) nélkül. Tartja 2717 láb magasságával a legmagasabb épület rekordját, a leggyorsabb liftekkel és a legtöbb szobával. 1.5 milliárd dollárba került, ennek nagy része kölcsön volt Abu Dhabi-tól a gazdasági válság miatt, és 10 hónappal a bemutatása után, 2010 januárjában, a 900 apartmanból még 825 üresen állt. (kisképünk)

 

Tenisz pálya a Burj al Arab tetején
Nagy médiahype közepette épült, hogy reklámozza a Dubai Duty Free Men’s Open-t 2005-ben. A tenisz pálya az 1000 láb magas Burj Al Arab tetején található. André Agassi-t, és Roger Federer-t kérték fel egy barátságos mérkőzésre mielőtt elkezdődött a verseny.

burj al arab

A világ szigetek
Dubai úgy döntött, hogy épít 300 mesterséges szigetet a Perzsa öböl-be a gazdagok közül a leggazdagabbaknak. Mindegyik sziget a tengerfenékről felhozott homokból készül,t ami szörnyű hatást gyakorolt a törékeny tengeri ökoszisztémára, ami egykoron még a korall zátonyaival és tengeri emlőseivel büszkélkedhetett. A szigetek 70% már eladásra is került és az építkezés nagy ütemben halad tovább, annak ellenére hogy ez év januárjában Richard Wilmot-Smith a Penguin Marine-től jelentette, hogy a szigetek fokozatosan süllyednek vissza a tengerbe.

the world

Park Gate
Első ránézésre ez egy  nagyon szép és tartós projektnek tűnik. Adrian Smith és Gordon Gill ötlete. Különböző fejlesztéseket felhasználva 6 görbe toronyból áll és napelemmel ellátott pavilonokból. Egy olyan városban viszont, ahol nincs friss víz ellátás, és már így is zsúfolt üres tornyokkal valóban szükség van egy újra?

park gate

Konténerek a dubai-i munkásoknak
Át lehet alakítani a konténereket lakhatóvá ha jól csinálják, de ha összezsúfolják őket egy sivatagos területre, az nem embernek való. A kormánynak már törvényekkel kellett szabályoznia a munkáltatókat, hogy ne dolgoztassanak elviselhetetlen hőségben, ez alapján nem lehet bennük bízni, hogy rendesen elszállásolják a munkásaikat. Hiába van mindegyik konténer oldalán egy kicsi légkondícionáló berendezés, ugyanis akár nyolcan is élhetnek egy ilyen konténerben. Ez egy fullasztó környezet úgy, hogy odakint a hőmérséklet elérheti a 49 fokot vagy akár többet is. Dubai sok extrém dolgot alkot, ez is csak egy példa rá.

konténerek

Kék kristály jéghegy kunyhó
A legjobbat hagytuk a végére (vagy a legrosszabbat). Ha kételkednénk abban, hogy Dubai gyakran támogatja az őrült ötleteket valóságalap nélkül, akkor valószínű nem ismerjük a Kék Kristályt. Az úgynevezett „tartós jéghegy kunyhó” Hatalmas jégszobrokból áll, amiket fagyaztva kell tartani, valamint vízalatti bálteremmel és társalgóval van ellátva. A tervezők, Frank és Sven Sauer próbálták meggyőzni a világot hogy a Kék Kristály saját magát tartaná fenn, és újrahasznosítaná az energiáját, de mi ezt nem hisszük el.

kék kristály

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.