Dübörög a napelemek piaca

Dübörög a napelemek piaca, 2006 óta nem látott hiány mutatkozik, ez a napelemek iránti rohamosan növekvő keresletnek tudható be.

A napenergia piac globális napelemhiánnyal néz szembe, az elmúlt két év stagnáló időszaka után megindult a piac. Az elmúlt években kialakult túlkínálat padlóra küldte az árakat, ezzel még versenyképesebbé tette a napelemes technológiát, és a kereslet is elkezdett élénkülni. A kínálat nagy növekedése és az alacsony árak több gyártót is csődbe vittek, és lelassították a meglévő vállalatokba befektetni akarók kedvét. Iparági elemzések szerint idén legalább 29 százalékkal fog nőni a napelemek telepítése globálisan, a megnövekedett kereslet 8 éve nem látott hiányt idézett elő.

A világ legnagyobb napelemgyártó cégei nemrég tették közzé negyedéves jelentéseiket, melyek rendre pozitívak voltak. A világ harmadik legnagyobb napelemgyártója, a Canadian Solar rekordbevételt ért el, egy év alatt 64 százalékkal emelkedtek a cég bevételei.

A Tesla vezére is napelem birodalmat épít, a világ egyik legnagyobb napelemgyártóját vásárolja meg Elon Musk. A SolarCity az Egyesült Államok legnagyobb napelemeket telepítő cége, Elon Musk terve, hogy a Silevo megvásárlása után a világ egyik legnagyobb napelemtelepét hozza létre New York állam területén, melynek éves teljesítménye meghaladja az egy gigawattot.

A világon egyre inkább globális trend a zöld technológia. Ezek nemzetközi kereskedelme egyszerűsödhet, miután az Egyesült Államok, Kína, az Európai Unió és 11 további ország tárgyalásokat kezdett a Kereskedelmi világszervezetnél (WTO) az e termékeket terhelő vámtételek 1000 milliárd dolláros csökkentéséről. A WTO-n keresztül koordinált vámcsökkentési javaslat 86 százalékát fedné le olyan termékek világszintű kereskedelmének, mint a napelemek, szélerőmű turbinák és víztisztító berendezések. E termékek amerikai exportja 106 milliárd dollárt tett ki 2013-ban. Michael Froman, az Egyesült Államok kereskedelemügyi képviselője szerint néhány terméknél 35 százalékos vámok vannak érvényben. A vámok eltörlése egybeesik Barack Obama amerikai elnök elképzeléseivel, aki elkötelezett támogatója a klímaváltozás elleni harcnak. Az Európai Unió (EU) tisztviselői szerint első lépésként a vámokat kell lejjebb vinni, második körben a nem-vámjellegű korlátozásokat is felszámolhatnák, és a termékek mellett a szolgáltatások kereskedelme is szabadabbá válhatna. Az EU különösen támogatja a kezdeményezést, mivel vezető szerepet tölt be a zöld technológiák nemzetközi szintű exportjában és importjában.

Az űrtechnológiában is jelentős szerepet kapott a napelem, egy kizárólag napenergiával működő űrjárművet indít útnak 2016-ban a kaliforniai székhelyű The Planetary Society. A működéséhez szükséges energiát a Naptól nyerő, mindössze harminc centiméteres űreszköz, amelyhez négy hatalmas, ultravékony vitorla tartozik, ezután megkezdi űrbéli felfedezőútját. Az űrkutatás világában nagy izgalommal tekintenek a napelemes űreszközökre, mivel meg van bennük a potenciál ahhoz, hogy magukkal vitt üzemanyag nélkül eljussanak más csillagokhoz és galaxisokhoz.

forrás: napigazdasag.hu

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.