Dunakeszi láp ügy: Feljelentés a civilek ellen

Miközben Szabó Imre miniszter úr éppen felülvizsgálatot rendelt el a civil szervezetek kérésére, a hatósági eljárást kritizáló civilek képviselőit rágalmazás vádjával feljelentette Dr. S. Nagy László a Pesti Központi Bíróságon.

Dr. S. Nagy László szerint Kertész Károly, Kriska György és Sarkadi Márton nem kevesebbet állított a Greenfon 2009. november 24-én megjelent nyílt levélben (http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=22990), mint azt, hogy Dr. S. Nagy László a közigazgatási hatósági eljárásban kirendelt szakértőként eljárva, a szakvéleménye alapjául szolgáló helyszíni vizsgálat során vett mintavételi helyeket szándékosan áthelyezve, hamis szakvéleményt adott.

Valójában a Greenfo-n megjelent nyílt levélben nem szerepel olyan állítás, amely szándékos hamisítást feltételez. Mindössze annyit állapítanak meg a szerzők, hogy a szakvélemény alapjául szolgáló kutatógödrök nem azon a telken fekszenek, amely a vizsgálat számára ki volt jelölve.

Dr. S. Nagy László egyébként nem először szembesülhetett azzal, hogy szakvéleménye körül nincsen minden rendben, ugyanis a civil szervezetek már fél évvel korábban, a hatósági eljárás keretében is jelezték kifogásaikat és észrevételeiket.

Mindez a hatóság és mások felelősségére is ráirányítja a figyelmet. A hatóságéra több okból is. Egyrészt azért, mert az igencsak megalapozott kifogásokat lesöpörve, “mint aggálytalant” elfogadták Dr. S. Nagy László szakvéleményét, noha egy évvel korábban (saját szakértői gárdájukra támaszkodva!) éppen ők maguk állapították meg a láp létét és ismerték el a Dr. S. Nagy László által tagadott tőzegképződést. Másrészt azért, mert Dr. S. Nagy László szakértői szemléjén jelen volt a Természetvédelmi Főfelügyelőség képviselője, Dr. Szabó Sándor is. Több, mint meglepő, hogy sem ő, sem a terület tulajdonosának férje, aki egyben a láp egy másik részének korábbi tulajdonosa, nem észlelték, hogy másik telken vesznek mintát.

Dr. Szabó Sándortól annál is inkább elvárható lett volna, hogy ismerje a területet, mert már 2000-ben is intézkedett a helyszínen, a Duna-Ipoly Nemzeti Park alkalmazottjaként. Később is kapcsolatban maradt a láppal, hiszen a Közép-Duna-völgyi Természetvédelmi Felügyelőség igazgatója volt, amikor az 2007-ben kiadta az Óceán-árok nevű szennyvíz-levezető csatorna lápba terelésére a vízjogi engedélyt. Éppen ezt az engedélyt semmisítette meg az Országos Természetvédelmi Főfelügyelőség, leírva a láp értékeit. Érdekes játéka a véletlennek, hogy éppen amikor 2008-ban Dr. Szabó Sándor a Főfelügyelőségre került, történetesen annak a 22 tagú szakértői főosztálynak az igazgatásával bízták meg, amelyiknek a szakemberei közül egyet sem lehetett kiállítani, aki a láp létéről szakértői véleményt adhatott volna. Így került sor Dr. S. Nagy László kirendelésére – majd a szakvéleményére alapozott hatósági döntésre. Talán szintén véletlen az is, hogy két nappal a természeti védelmet megszüntető hatósági döntés után már jó áron gazdát is cserélt a terület, és friss tulajdonosa boldogan tervezhette rá új áruházát…

További információk:

Sarkadi Márton

06-30-415-2370

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Nincs hozzászólás

  1. ezzel az ügynek még nincs vége minden bizonnyal..