Duplája is lehet a márciusi gázszámla: nesze neked rezsivágás

Hiába csökkentette a kormány január elsejével a lakossági gáz-, illetve villamos energia árát, a márciusi fűtésszámla akár magasabb is lehet a megszokottnál. Az elhúzódó hideg idő miatt ugyanis jellemzően nő a lakossági gázfogyasztás. A Pénzcentrum.hu kiszámolta, mennyivel.

Lassan áprilisba lépve kijelenthetjük, hogy az évtized leghidegebb márciusa áll mögöttünk. Nem sűrűn fordul elő ugyanis, hogy március végén havazással, kemény mínuszokkal és tomboló széllel kell megküzdenünk. Sőt, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az ország több részén még várható havazás, s fagypont alatti hőmérséklet. A rendelkezésre álló adatsorok szerint idén márciusban 0-2 Celsius fok körül alakult Magyarországon az átlaghőmérséklet. Összehasonlításképp tavaly márciusban átlagosan már jó 7-8 Celsius fokkal magasabban állt a hőmérő higanyszála. Az elhúzódó hideg idő miatt viszont jellemzően nő a lakossági gázfogyasztás.

A Magyar Energia hivatal 2012-es adatsora szerint tavaly márciusban, 8,8 Celsius fokos átlaghőmérséklet mellett 300-350 millió köbméter körül alakult a háztartási célú gázfogyasztás Magyarországon. Az elhúzódó hideg idő miatt azonban idén aligha produkálhatjuk ezt az értéket. Az adatsorok tanulmányozása után kijelenthetjük, hogy a háztartási célú gázfogyasztás valahol 500-600 millió köbméter között tetőzhet idén márciusban. Nulla Celsius fok körüli hőmérséklet esetén ugyanis – akárcsak tavaly, vagy idén januárban – jellemzően ekkora mennyiséget használ el egy hónap alatt a lakosság. A márciusi fogyastás így tehát akár másfél-kétszerese is lehet a tavaly ilyenkor elfogyasztott mennyiségnek. A többletfogyasztás természetesen a márciusi számlákon is látszódni fog.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Vissza nem térítendő napelemes támogatási pénzek érkeznek

Már közel ezer napelem és energiatároló üzemel az új napelemes pályázatban.