Duplájára növekedhet a napelemek hatékonysága egy új találmánnyal

A napelem panelek hűtése is a hatékonyság növeléséhez járul hozzá.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az iráni Mesedi Firdauszí Egyetem és a Mohaghegh Ardabili Egyetem szakértői egy termoelektromos modulon és a természetes hűtésen alapuló eszközt hoztak napelemek számára – számol be a PV Magazine. A hűtőrendszer egy alumínium hűtőbordából, illetve egy termoelektromos modulból áll. A napelemet kizárólag a termoelektromos eszköz hűti, amelynek hőmérsékletét a szabad áramlás révén a hűtőborda szabályozza. A termoelektromos modulokat napjainkban széles körben alkalmazzák a különböző eszközök, például a számítógép-processzorok, a hordozható hűtőtáskák vagy a szabályozható hőmérsékletű ülések hűtésére. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy egy ilyen modult miként hasznosíthatnak a napelemek terén. A csapat egy 10-szer 40-szer 100 milliméteres alumínium hűtőbordát és egy 4-szer 40-szer 40 milliméteres modult kombinált. A teljes rendszer nagyjából 25 grammot nyom. A modul egyik felét a 10 wattos napelem hátsó részére erősítették, míg a másik oldalát a hűtőbordához csatolták egy szilícium alapú ragasztóanyaggal. A kutatók lézeres hőmérővel vizsgálták a panel környezetének és felszínének hőmérsékletét, a feszültséget és az áramlást pedig egy multiméterrel elemezték. Az adatgyűjtést egy napsütötte téli napon végezték, reggel 9 és délután 2 között.

Ekkor 10-17 Celsius-fok között alakult a hőmérséklet, a napelem dőlési szöge 45 fok volt. Hűtés nélkül a panel átlagos hőmérséklete 37,78 Celsius-fok körül mozgott, az új rendszerrel viszont 27,74 Celsius-fokra zuhant – ez 26,5 százalékos csökkenést jelent. Ez azt jelenti, hogy a technikával átlagosan 10,5 százalékkal is növelhetik a napelemek hatékonyságát. Az iráni szakértők úgy gondolják, hogy megoldásuk megfelelőnek bizonyult a hőmérséklet mérséklésére, illetve a hatékonyság fokozására. Azt ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy a csapat nem adott költségbecslést az új fejlesztésre.

 

 

Kép: Steve Rainwater/Flickr

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.