Durva a miskolci és a debreceni szmogszint

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet legfrissebb mérései szerint az ország középső területein javult, keleten viszont tovább romlott a levegő minősége. Budapesten és Nyíregyházán sem javasolt gazt égetni, szabadban sportolni vagy a gyereket hétvégi sétára vinni.

A szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja nyolc településen haladta meg a 100 mikrogramm feletti értéket, így az OKI térképén piros színnel és veszélyes levegő jelzővel szerepel Várpalota, Szeged, Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc, Nyíregyháza és Debrecen. Mindegyik város vörös erősen szennyezett területként szerepel Magyarország légszennyezettségi térképén, ami a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium mérőhálózata által óránként mért és összegyűjtött adatok alapján készül. A térképen a 100 százalék jelenti az egészségügyi határértéket: Az Országos Meteorológiai Szolgáltat előrejelzése szerint a következő néhány napban a szmoghelyzet nem javul, sőt Közép-Magyarországon akár még tovább is romolhatnak a tájékoztatási küszöbértéket mutató mérési adatok, mivel az időjárás a hétvégén is felhős marad, fagypont körüli hőmérséklettel. Nem jön ugyanis hidegfront, ami nagyobb széllökésekkel járna, így a szálló por magas koncentrációja sem szűnik meg. A levegő minősége egészségtelen Ajkán, Székesfehérváron, Pécsett, Esztergomban, Hernádszurdokon és Oszláron, mivel itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm . Az OKI térképén tíz település szerepel a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel, ezek: Sopron, Győr, Tatabánya, Veszprém, Budapest, Tököl, Százhalombatta, Dunaújváros, Salgótarján és Eger. Pénteken az OKI két települést még kék színnel jelölt: elfogadhatónak minősítette Eger és Hernádszurdok levegőjét is. A legfrissebb, szombati mérések alapján készült térképen az OKI már egyetlen települést sem jelölt ezzel a színnel.

 
A Vidékfejlesztési Minisztérium korábban azt közölte: szmogriadót bejelenteni és emiatt korlátozó intézkedéseket hozni csak azokon a településen lehet, ahol az önkormányzatnak van helyi rendeletben meghatározott szmogriadóterve. Számos kritériuma van annak, hogy mely településeknek kötelező szmogriadótervet készíteniük, az egyik feltétel a település lélekszáma: ha ez 200 ezernél nagyobb, akkor kötelező a riadóterv. A nyíregyházi önkormányzat szmogriadó-bizottságának döntése után érvénybe lépett a városban a szmogriadó tájékoztatási fokozata, miután az elmúlt napokban romlott a levegő minősége a városban. A környezetvédelmi felügyelőség tájékoztatása alapján a szálló por 24 órás átlagkoncentrációja csütörtökön a tájékoztatási, pénteken pedig már a riasztási küszöbértéket is meghaladta. A meteorológiai előrejelzések alapján a légszennyezettségi helyzet további romlása várható, írja közleményében a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. A növekvő légszennyezettség miatt még Nyíregyháza zöldterületein sem ajánlott a szabadban végzett, intenzív fizikai megterheléssel járó sporttevékenység, főleg a kora reggeli és esti órákban. A felügyelőség szerint a légúti betegségben szenvedőknek, az időseknek és a gyermekeknek kerülniük kell a szabadban tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban kell végezni.

 
Vége a pesti szmogriadónak, de égetni tilos
Budapesten Tarlós István főpolgármester szombat reggel 6 órától kezdődően visszavonta a szálló por magas koncentrációja miatt elrendelt riasztási fokozatot, ezzel megszűnt a forgalomkorlátozás. Ezzel egyidejűleg a fővárosban a tájékoztatási fokozat lépett érvénybe, ami miatt továbbra is tilos avart és kerti hulladékot nyílt téren égetni, a légúti betegségben szenvedőknek, az időseknek és a kisgyermekeknek itt sem ajánlatos sokáig a szabadban tartózkodni, valamint a budapestieknek is érdemes mellőzniük a hosszú lakásszellőztetéseket.

 

Budapest
Székesfehérváron is visszavonták a riadót
Székesfehérváron csökkent a levegőben a szálló por átlagkoncentrációja, így a város polgármestere visszavonta a riasztási fokozatot, emellett elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A szálló por átlagkoncentrációjának csökkenése nyomán Székesfehérváron ismét közlekedhetnek a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott autók.

 
A várpalotai autósok ingyen buszozhatnak
Az érvényes forgalmi engedélyt felmutató várpalotai autósok a szmoghelyzet miatt hétfő estig ingyen utazhatnak a Bakony Volán Zrt. helyi járatain, a buszokat térítésmentesen vehetik igénybe velük utazó gyermekeik, illetve az autós házas- vagy élettársának sem kell jegyet váltania. A helyi önkormányzat honlapján olvasható információ szerint erről a helyi védelmi bizottság döntött a porkoncentráció csökkentése érdekében, mivel a zöldhatóság Várpalotán működő automata monitorállomásainak adatai szerint a szálló por 24 órás átlagkoncentrációja november 16-18. között meghaladta a légköbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket. A fideszes polgármester, Talabér Márta az előrejelzések alapján hétközben arra kérte az autósokat, a sok légszennyező anyagot kibocsátó dízelüzemű, illetve kétütemű jármű használata helyett válasszák az ingyenes tömegközlekedést.

 
De mi az a magas PM10-koncentráció?
PM10-nek, azaz légköri aeroszoloknak nevezzük a levegőben diszpergált állapotban előforduló, folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecskéket. Az egészségre gyakorolt hatásuk függ a méretüktől, ugyanis a nagyobb méretű szemcsék megakadnak az orrunkban, míg az egészen kicsik lejutnak a tüdő mélyére. Tartalmazhatnak kormot, szerves anyagokat, nehézfémeket, azbesztet. Nagy részük rákkeltő. A légköri aeroszolok képződésében nagy szerepe van a gépjárműforgalomnak: a fék- és kuplungtárcsák kopásával a közúti forgalom is felelős a levegőben megtalálható azbesztszennyezésért. A dízel járműveknek is számottevő az aeroszol kibocsátása, de a kerekek is felverik a port, amit a levegőben aeroszolnak nevezünk. Az Egészségügyi Világszervezet nem ad meg határértéket a közlekedésből (elsősorban a dízelüzemű járművekből) származó részecskék koncentrációjára, mivel álláspontja szerint nem létezik olyan alacsony koncentráció, amely biztosan nem károsítja az egészséget.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.