E-hulladékot újrahasznosító üzem épül Hollandiában

A Mitsubishi Materials 2017-től nyitja meg a Rotterdam melletti Moerdijk kikötővárosban az elektronikai hulladékokat válogató és újrahasznosító üzemét.

A helyszín nem véletlen, hiszen így egyszerűbbé és könnyebbé válik az egyes szállítmányok hajókra rakása. Az új központba egész Európából gyűjtik majd össze az e-hulladékokat – függetlenül az eszköztípusoktól és a gyártóktól.

A projekt 30,8 millió euróba kerül és a Mitsubishi Materials partnere a szintén japán Hanwa lesz, amely fémhulladékok és akkumulátorok kereskedelmével foglalkozik. Az újrahasznosítás rendkívül időigényes és drága folyamat, azonban a japán társaságok mégis kifizetődőnek ítélték meg, elsősorban a számítógépekben, notebookokban, monitorokban és mobiltelefonokban lévő ólom, higany, arany, réz, ezüst, platina, palládium és kadmium miatt. A legnagyobb nehézség az értékes anyagok kinyerése, elkülönítése és a mérgező anyagok kiszűrése, semlegesítése. A Mitsubishi Materials az e-hulladék próbamintáit Japánba küldené elemzésre, majd később az újrahasznosítás is a szigetországban történne.

Lenny Koh, a Sheffieldi Egyetemhez tartozó Fejlett Erőforrás-hatékonysági Központ igazgatója közölte, hogy évente 30-50 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik és ez a mennyiség évente 3-5 százalékkal nő. Bár bizonyos termékeket már ökológiai szempontból sokkal hatékonyabban gyártanak, de az újrahasznosításról és az abban rejlő lehetőségekről így sem szabad és lehet lemondani. Néhány értékes anyagnál ez a folyamat nagyon könnyű, ami miatt gazdasági szempontból is érthető és vonzó az újrahasznosítás. A befektetők és az ügyfelek is egyre inkább elvárják, hogy a cégek ne csak a gyártásért, hanem a termékek teljes életciklusáért vállaljanak teljes felelősséget.

Nehezíti ugyanakkor a helyzetet, hogy sajnos a legtöbb újrahasznosítási programban korlátozások vannak, például az IBM az egyesült államokbeli projektjében csak a saját termékeit veszi vissza.

forrás: sg.hu

Ajánlott tartalom

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét Debrecenben

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét pénteken Debrecenben: a Komondor nevű berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe.