Ebben a városban ingyen kapják a napelemeket a Teslától

3000 ingatlan csatlakozott a programhoz.

Tudja meg mennyibe kerül lenullázni a villanyszámláját napelemekkel. Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja az ajánlatot. (x)

A program a közelmúltban érte el harmadik fázisát, ezúttal 3 ezer állami vagy önkormányzati lakóingatlan csatlakozott – írja a One Step Off The Grid. Dan van Holst Pellekaan energiaügyi miniszter szerint a VPP (Virtual Power Plant) legújabb bővítésével a rendszer már 4100 lakást érint, a végső cél az, hogy államszerte 50 ezer magán és állami otthont vonjanak be a programba.

A harmadik fázis megvalósításához a Tesla és az állami kormányzat mellett az Ausztrál Megújuló Energiai Hivatal és az állami kézben lévő Clean Energy Finance Corporation is hozzájárult. A bérlőknek egyszerű dolguk van: a projekt keretében ingyen telepítenek egy 5 kW-os napelemet a tetőre, és egy 13,5 kWh-s Tesla Powerwall 2 akkumulátor-rendszert is felszerelnek.

A résztvevők az alap piaci ajánlathoz képest 22 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá az áramhoz akár az akkumulátorból, akár a hálózatból szerzik azt be. A harmadik fázisban a virtuális erőmű a napelemek és az akkumulátorok kombinálásával már nagyjából 20 MW-tal és 54 MWh-val fog működni, a rendszer a felesleges áramot az elektromos hálózatba továbbítja.

Van Holst Pellekaan szerint a VPP-nek köszönhetően Dél-Ausztrália hálózata először lesz stabil az Északi Erőmű bezárása óta – a szénerőmű leszerelése 2016-ban kezdődött meg. Az államban a VPP mellett a Hornsdale-i napelemparkkal igyekeznek újra stabilitást elérni.

Dél-Ausztrália jó úton halad, hogy az első olyan nagyobb, gigawatt skálájú hálózattal rendelkezzen, amelyben a napelemek képesek kielégíteni a hálózati igényt. Bár ez alapvetően pozitívumnak tekinthető, komoly problémákat is eredményez az integráció terén.

Korábban több lehetséges megoldás, így a hálózatba juttatott többletenergia megadóztatásának ötlete is felmerült, ezen elképzelések körül azonban komoly viták alakultak ki. A virtuális erőművek egy minden fél számára elfogadható megoldást jelenthetnek, Ausztráliában jelenleg két VPP kialakítása is folyamatban van.

Ajánlott tartalom

Vécéhasználatra szoktatják a szarvasmarhákat, csökken az üvegházhatású gáz kibocsátásuk

Új-zélandi és német kutatók vécéhasználatra szoktattak szarvasmarhákat, elősegítendő az ammónia, egy közvetetten üvegházhatású gáz kibocsátásának a csökkentését.