Eddig kevesebb volt a telelő madár Baranyában

Az eddigi enyhe időjárás miatt kevés madár telelt az ország déli részén, mert az északi területeken is átvészelték a telet. Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) baranyai csoportjának irodavezetője az MTI-nek elmondta: az idő eddig meglehetősen enyhe volt, és részben ennek tudható be a Baranyában telelő madarak alacsony száma.

A természetvédelmi szakember az MTI-nek elmondta: bár a madáretetőkre szorgalmasan járnak a cinkék és a zöldikék, a mezőgazdasági területeken, a táplálkozásra alkalmas bokrosokban, cserjésekben nem látni nagyobb fenyőpinty-, csíz- és meggyvágócsapatokat. A tengelicek, kenderikék, süvöltők száma is jóval kevesebb a szokásosnál, és a Dráva öbleiben csak itt-ott bukkantak telelő récékre. A sumonyi halastavakon éjszakázó vadludak száma töredéke a tavalyinak, alig találkoztak a madárbarátok rétihéjákkal, és az itt telelő vetési varjak száma sem éri el a korábbi évek mennyiségét. Bank László szerint helyzet még változhat az idő zordabbra fordulásával, de az már most is látszik, hogy az északi régiók madárállományának jelentős része az ősz folyamán nem vonult délebbre. A szakember szerint nemcsak az enyhe időjárás, hanem a jó táplálkozási feltételek is közrejátszottak ebben: a madarak a kiváló bogyótermésnek köszönhetően a telet a fészkelőhelyek környékén is át tudják vészelni.

Ajánlott tartalom

Negyven százalékkal több üvegházhatású gázkibocsátást okoz a férfiak étrendje, mint a nőké

Negyven százalékkal több klímakárosító gáz kibocsátását okozza a férfiak húsban gazdag étrendje, mint a nőké egy brit kutatás szerint.