Eddigi legnagyobb európai energiatárolóját mutatta be a Tesla

Őrületes tempóban terjednek a Tesla Powerpack berendezései a világon azzal a céllal, hogy megújuló energiaforrásokkal összekötve eltárolják a villamos energiát, és amikor az energiahálózatban valami probléma merül fel, az akkumulátor a másodperc törtrésze alatt közbelép, és stabilizálja az áramhálózatot.

Mostanra az ilyen projektek hatalmas méreteket öltöttek – így a Tesláé a világ legnagyobb ipari energiatárolója Dél-Ausztrália államban – de a kisebb, az ország szükségleteihez igazított néhány száz kW-os projektekre is óriási kereslet kezd mutatkozni. Természetesen már az európai szolgáltatók is felismerték az akkumulátorokban rejlő lehetőséget, így 2016-ban meg is érkeztek a legelső Powerpack aksik a kontinensünkre: 5 darab 100 kWh-s akkumulátor került letelepítésre az angliai Somerset városában egy 500 kW teljesítményű napelem-farmhoz kapcsolva, hogy a helyi háztartások energiaellátását biztosítsa. A britek aztán egy újabb projektbe belevágtak, és Nottingham lakóövezetében állítottak fel egy 500 kW/ 2,1 MWh-s akkuparkot.

A Tesla most egy újabb európai energiatárolót mutatott be, aminek helyszíne ezúttal nem az Egyesült Királyság, hanem Belgium, ahol a kaliforniai cég a REstore energetikai vállalattal társulva 140 darab Powerpack aksit hozott működésbe összesen 18,2 MW-os teljesítménnyel, melyek virtuális erőműként fognak működni az energiahálózat stabilitása érdekében, hasonlóan az Ausztráliában látottakhoz. A Tesla egy rövid videóban mutatta be a Terhillsben megvalósított projekt legfontosabb tudnivalóit, melyben azt is elmagyarázza, hogy az európai villamosáram-hálózatnak folyamatosan 50 Hz-es frekvencián kell egyensúlyoznia az áramszünetek elkerülése végett. Ebben többnyire gázüzemű generátorok és fosszilis erőforrásokat égető erőművek segédkeznek, azonban ahogy azt már az óriási ausztrál akkumulátor is bizonyította, a Tesla berendezése mintegy 100-szor gyorsabban képes reagálni a felmerülő problémákra, és emellett nem csak környezetbarát módon teszi a dolgát, de jelentősen olcsóbban is. A Tesla akkumulátorok azonnal elkezdenek feltöltődni, amikor a hálózat frekvenciája túlságosan magas, amikor pedig túl alacsony, akkor kiengedik a magukba szívott villamos áramot. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Hogyan válasszak TV állványt otthonomba?

A nappali központi eleme szinte minden háztartásban a TV és az ahhoz tartozó multimédiás eszközök – a hifi, játékkonzol és még sok más elektronikai eszköz. Az otthon töltött idő egyre fontosabb és értékesebb, sőt, az otthoni munkavégzés miatt most még több időt töltünk otthon, mint valaha. Ezért is fontos, hogy a szabadidő és a hétvégék helyszíne egy rendezett és otthonos hely legyen!