Egész Amerika jóllakhatna az etanollal

Napjaink legjelentősebb külpolitikai hírei az arab országokban zajló zavargásokról szólnak. Emiatt sajnos kevés szó esik arról, hogy az év elején világszerte csúcsokat döntött az élelmiszerek ára. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a világ, jelentős élelmiszerválságban van.

Azért persze arról nem szabad megfeledkezni, hogy a világgazdasági folyamatok összefüggései miatt a két kérdés azért nem független egymástól és az olajárakon keresztül jelentős befolyást is gyakorolhat az arab országok válsága a világpiaci élelmiszerárakra írja a biouzemanyag.blog.hu. A jelentős növekedést az ENSZ azon jelentése támasztja alá, amely 1990 óta rendszeresen nyomon követi az élelmiszerárak alakulását. Tavaly a gabonafélék közül kukorica ára 53%-kal, a búzáé 47%-kal növekedett. Az élelmiszerárak ilyen méretű emelkedésében az időjárás is főszerepet játszik. A tavalyi aszály például tönkretette Oroszország búza és kukoricatermelésének nagy részét, így külföldi behozatalra szorultak. Ez azonban alaposan átrendezte a világpiacot. És itt jön a képbe az etanol, amelyhez szintén elengedhetetlenek a gabonafélék és a termőföldek. Az Egyesült Államokban a jelenlegi kukoricatermés kétötödét fordítják üzemanyag előállítására. Az így létrejött több mint 170 milliárd liternyi üzemanyaghoz szükséges termés több ember élelmezésére lenne elegendő, mint amennyi az USA lakossága (312 millió). De jól lehetne belőle lakatni a mintegy 800 milliós népességű Európa felét is.

Ajánlott tartalom

A harmadik legnépszerűbb választás a vásárlók körében az elektromos autó

Augusztusban tovább nőtt az új autók forgalomba helyezése az Európai Unióban, immár sorban a tizenharmadik hónapban. Az akkumulátoros elektromos autók részaránya pedig az első alkalommal haladta meg a húsz százalékot az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA szerdai közleménye alapján.