Egy amerikai bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot

Egy amerikai szövetségi bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot a szövetségi földterületeken.

Amerikai médiajelentések szerint a bíróság előírta, hogy a kormányzati szervek folytassanak le új környezeti felülvizsgálatot, mielőtt folytatódik a bányászati jogok értékesítése a szövetségi földterületekről. A határozat szerint az előző felülvizsgálat, amelyet Donald Trump elnöksége idején végeztek, nem vette figyelembe a szénhasználat miatt keletkezett üvegházhatású gázok kibocsátásának klímakárosító következményeit. A moratóriumot eredetileg Barack Obama elnöksége alatt vezették be, majd Donald Trump idején eltörölték. Az Egyesült Államok teljes éves szénbányászatának majdnem felét adják a magánvállalkozások, amelyek az államtól vásárolt bányászati jogok alapján szövetségi földterületeken működnek főként nyugaton, Wyoming, Montana és Colorado államban, ahol több ezer munkahelyet tartanak fenn. Kormányzati adatok szerint az amerikai központi költségvetés, és a szövetségi államok büdzséje is évente mintegy 400 millió dollár bevételt könyvelhet el az ilyen bányászati vállalkozások különböző befizetéseiből.

A szénalapú energiatermelés az egyik fő forrása az Egyesült Államok üvegházhatásúgáz-kibocsátásának, ugyanakkor az egyik alapja az amerikai áramellátásnak. A Nemzeti Bányászati Szövetség elnöke közölte, hogy fellebbeznek a bírósági döntés ellen. Rich Nolan aggályosnak nevezte, hogy az energiaár-krízis közepén születik ilyen bírósági döntés, amely a megfizethető és biztonságos energiaforráshoz való hozzáférést akadályozza.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.