Egy apácazárda lett a legzöldebb épület

Új rendházuk építésekor a régi zárda építőanyagát szinte teljesen újrahasznosították a wisconsini bencés apácák.

Az új épület energiaszámlája harmada a korábbinak, köszönhetően a napkollektoroknak és a geotermikus klímaszabályozásnak. Szép időben az automata központ e-mailben figyelmezteti a nővéreket az ablaknyitásra. Azért, mert ezerötszáz éves egy rend, a tagjai még gondolkodhatnak modernül. Hőszigetelő, de óriási ablakokon és fénycsatornákon özönlik a Szent Bölcsesség bencés apácazárda (Madison, Wisconsin állam) épületébe a természetes fény. A tetőre szerelt napkollektorok a villanyszámla 15 százalékát fedezik. Szintén napelemekkel oldották meg a parkoló világítását is. Az épület klimatizálásáról 39 geotermikus hőszivattyú gondoskodik: a rendszer télen fűt, nyáron hűt. Szép időben, amennyiben egyikre sincs szükség, az automata központ kör-emailben kéri a nővéreket és a lelkigyakorlatra érkező világi vendégeket, hogy nyissák ki az ablakukat. Így sikerült lefaragni az épület fenntartási költségeinek javát.

 
Az apácák tégláról téglára bontották le korábbi otthonukat, és az abból kinyert, még használható anyagokat (például az üvegszálas kábeleket, orgonasípokat stb.) beépíttették az újba. A régi zárda 99,75 százalékát, közel 8,7 tonna építőanyagot újra felhasználtak, illetve újrahasznosítottak. “Az új épületet is jobban becsüljük azáltal, hogy tisztelettel voltunk a régi iránt” – mondta Joanne nővér, aki közel hatvan éve tagja a rendnek. Az alapelv: mindenből csak annyit használnak fel, mint amennyire valóban szükségük van.

 
A teljes cikk itt olvasható.

 

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.