Forrás: Mfor

Egy éve kezdődött a kitermelés a békési gázmezőn

Egy éve, 2023. február 13-án kezdődött meg a kitermelés a békési gázmezőből; mostanáig a négy kútból 50 millió köbméter földgázt és 64 ezer köbméter könnyűolajat termeltek ki – mondta az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára a tárca Facebook-oldalára feltöltött videónyilatkozatban kedden.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Steiner Attila közölte, a Békés vármegyei gázmezőn újabb két kút lefúrása és termelésbe állítása van előkészületben. Tervezik a működő kutak termelésének fokozását, valamint a felszíni infrastruktúra kapacitásának és hatékonyságának növelését is. Megjegyezte, a belföldön elérhető energiaforrások hasznosítása Magyarország energiaszuverenitását, “a magyar családok és vállalkozások ellátásának biztonságát” erősíti. Ezért hosszabbítják meg a paksi blokkok üzemidejét, ezért segítik a zöldenergia további térnyerését a tárolói beruházások, a napelemes és geotermikus fejlesztések támogatásával – húzta alá.

Emlékeztetett, két év alatt 2,5 milliárd köbméterrel csökkent a hazai gázfogyasztás, ami szintén csökkenti a külső kitettséget. Gázra azonban tartósan szükség lesz, akár az időjárásfüggő megújulók kiegyensúlyozó energiaforrásaként – jelentette ki. Az államtitkár elmondta, biztosított a földgázellátás a növekvő hazai kitermelés, a magas szintű tárolói feltöltöttség és a folyamatosan Magyarországra érkező import gáz révén. A rezsicsökkentés révén pedig a gáz és az áram ára Magyarországon a legalacsonyabb – közölte.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.