Egy éve történt a legnagyobb olajkatasztrófa

Barack Obama amerikai elnök szerdán, egy évvel a Deepwater Horizon fúróplatformon bekövetkezett robbanás után nyilatkozatban fogadta meg, hogy megtesz “mindent, ami szükséges” a Mexikói-öböl partvidékének helyreállítása érdekében.

A robbanást követő olajkitörés az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb környezetszennyezését okozta. “A 2010. április 20-án bekövetkezett események, valamint az azokat követő olajömlés kihangsúlyozta a környezet és az öbölvidék gazdasági egészsége közötti kritikus kapcsolatot. Kormányom mindent megtesz, ami szükséges az öböl partvidékének védelme és helyreállítása érdekében” – szögezte le az elnök. “Még nagyon sok az elvégzendő munka, de a vizeink nagy része tiszta és nyitva áll a halászok előtt” – jelentette ki Louisianában a katasztrófa évfordulóján rendezett megemlékezésen Bobby Jindal, az állam republikánus kormányzója. “Meghívjuk Amerikát, hogy jöjjön le ide, érezze jól magát, élvezze a tengeri finomságainkat és legyen része a valaha látott legnagyobb újjászületésnek” – mondta Jindal. Az olaj 87 napon keresztül ömlött a tengerbe, ám a katasztrófa következményei mégsem olyan súlyosak, mint az Exxon Valdez tartályhajó 1989-ben, Alaszka partjainál bekövetkezett baleseténél – jelentette ki Edward Overton ökológus, a Louisianai Állami Egyetem nyugalmazott professzora.

 
    A mentésben a válság tetőpontján 50 ezer ember és 7 ezer tengeri jármű vett részt. A helyi lakosok szerint a hullámok még mindig sodornak partra olajszennyezést és a BP erőfeszítései a médiaérdeklődés lanyhulása nyomán nem észlelhetők többé. A BP összesen 5 milliárd dollárnyi kártérítést fizetett ki a balesethez köthető regionális üzleti veszteségek megtérítésére és a cég piaci értéke 70 milliárd dollárral csökkent az olajkatasztrófa következtében.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.